Co dokáže jablko? Dopřejte si jedno denně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Co dokáže jablko? Dopřejte si jedno denně

Jablka obsahují málo kalorií, ale zato mají velký obsah vlákniny, proto dodávají pocit sytosti.
Jablka obsahují málo kalorií, ale zato mají velký obsah vlákniny, proto dodávají pocit sytosti. (Foto scom, ara)

Máte pocit, že vás jablka už »nebaví«? Že se v záplavě exotického ovoce trochu ztrácejí? Přesvědčíme vás, že si svoje místo na výsluní zaslouží. 

Spojenec proti tloušťce

Jablka obsahují málo kalorií, ale zato mají velký obsah vlákniny, proto dodávají pocit sytosti. Snězte 3 jablka denně (nejlépe místo jednoho jídla) a uvidíte, že za pár týdnů pocítíte rozdíl (až 2 kg úbytku na váze).

Chrání játra a střeva

Flavonoidy, které jsou obsažené v jablku, účinně předcházejí rakovině tlustého střeva a jater. Obsahuje také fytonutrienty, což jsou látky, které dokonce dokážou ničit rakovinotvorné buňky.

Mírní kašel

Flavonoidy a vláknina obsažená v jablkách je prospěšná pro plíce a umí redukovat chronický kašel, který je typický zejména pro kuřáky.

Budete mít »pamatováka«

Jablka zlepšují paměť a schopnost učit se. Antioxidanty obsažené v jablkách způsobují, že náš mozek stárne pomaleji. Nutrienty zabraňují degenerativním onemocněním mozku, jako je třeba Alzheimerova choroba.

Nepohrdejte slupkami

Nejíte jablečné slupky? Je v nich spousta vitamínů, ale pokud vám nechutnají, uvařte si z nich čaj. Postup: Oloupejte slupku z jednoho jablka a zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát, sceďte a pijte teplé.

Pleťová maska z jablka

Takto maska vyčistí a stáhne póry a hydratuje pleť. Postup: 1 zralé jablko oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte se lžičkou bílého jogurtu, lžičkou medu, lžičkou ovesných vloček a půl lžičky mleté skořice. Naneste na obličej a nechte působit 15 minut. Poté smyjeme vlažnou vodou.

Jablečný ocet je zázrak

Budete potřebovat: 10 kg jablek, ½ kg cukru krupice
Postup: Do desetilitrového kbelíku naloupejte slupky z jablek i s malou částí dužiny. Na světlý ocet použijte světle žlutá zralá jablka, na ocet růžový jablka červená.
Potom do kbelíku přilijte slazenou vodu, cukru cca 500 gramů a vody tolik, aby byly jablečné slupky ponořené. Do jablečných slupek zapíchejte pár čistých, kůry zbavených bukových třísek.

Poté tři týdny vrchní vrstvu průběžně promíchávejte čistou vařečkou a stlačujte slupky dolů. Slupky uchovávejte pod plátnem na teplém místě.

Po třech týdnech v teple by mělo být kvašení u konce. Tekutinu slijete, několikrát přeceďte přes pláno, ocet pak rozlijte do lahví a používáme podle potřeby.
Jablečný ocet je prý zdrojem minerálů a vitamínů, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a obranyschopnost organismu, pomáhá při hubnutí a snižuje cholesterol.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.