Z keřů sklidili 200 kilo: Kiwibraní po moravsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Z keřů sklidili 200 kilo: Kiwibraní po moravsku

Liány pnoucí se kolem domu byly obsypané plody.
Liány pnoucí se kolem domu byly obsypané plody. (Foto Aha! - Lucie Kalousková)

To je, panečku, úroda! Přes 200 kilogramů kiwi sklidila v těchto dnech rodina Lucie Kalouskové ze tří keřů, které obrůstají jejich dům. Za obří úrodu exotických plodů sklízejí mezi zahrádkáři napříč Českem velký obdiv.

„I nás samotné tolik plodů kiwi zaskočilo. Natrhali jsme ho třináct patnáctikilových beden. Takové množství jsme ještě nikdy neměli. Vždy tak maximálně do deseti bedýnek,“ uvedla Lucie Kalousková. Tři rostliny její rodiče vypěstovali před 35 lety ze semínek. „Osm roků čekali, než začaly rostliny kvést, a podle květů zjistili pohlaví. Před domem máme 2 samice a za domem roste samec, takže dochází k opylení. Plodí asi 15 let,“ uvedla paní Lucie s tím, že kiwi trhají obvykle v půlce listopadu. „Hlásili, že bude spíš pršet, tak jsme ho posbírali už teď. Je uskladněné ve sklepě, kde postupně dozraje a změkne. Na Vánoce bývá nejlepší,“ dodala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.