Výkup za 1,40 Kč, prodej za 15 Kč: Jak moc rejžují na kšeftu s jablky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Výkup za 1,40 Kč, prodej za 15 Kč: Jak moc rejžují na kšeftu s jablky!

Olga Lukášová nyní vykupuje padaná jablka.
Olga Lukášová nyní vykupuje padaná jablka. (Foto Aha! – Karel Kopáč, pero Aha!/Jana Gogová)

Zatřepat stromem a sbírat a sbírat. Pak jablka naložit, odvézt do výkupu a kasírovat. Letos dávají za kilo padaných od 0,80 až 1,40 Kč, v tržnici je ale prodávají za 15 Kč. Za trhaná platí velkoobchodníci 10 až 12 Kč za kilogram, my je v obchodech kupujeme i za 49,90 korun.

Proč jsou jablka tak strašně drahá, když ovocné stromy plodí letos jako divé. „Byly i roky, kdy jsme vykoupili nějaké tři kontejnery za celou sezonu, letos to bude třeba stokrát víc,“ mluví o skvělé úrodě Olga Lukášová (61), která vede výkup třikrát týdně v Březnici u Zlína.

Ceny padají, ale...

Ceny jablek ve výkupech padají. Zatímco v minulosti to byly tři kačky za kilo, letos se začíná na osmdesátníku. Jenže... Pokud nemáte zahrádku a chcete si upéct štrúdl či si je zavařit na zimu, na trhu vás vyjdou padané, takzvané štrúdláky, už na 15 korun!
Marže 39,90 Kč!

Mnohem horší je situace s trhanými jablky. Lidé už začínají kromě padaných nabízet i brzy zralé odrůdy podzimních. Trhaná jablka na uskladnění velkoobchodníci vykupují za 10 až 12 korun. Když si chce jablíčko člověk koupit v obchodě, stojí víc než exotické plody. Pražský supermarket má v nabídce pěkně vybarvená, za kilogram si však počítá 49,90 Kč. Je tohleto možné?

Štrúdláky

Výkup: 0,80 až 1,40 Kč/kg
V obchodě: 15 Kč

Trhaná

Výkup: 10 až 12 Kč/kg
V obchodě: 49,90 Kč

Proč musíme kupovat italská či slovenská?

Co se s českými jablky děje? Proč je v obchodech stále více dovezených ze zahraničí a ceny se nadále drží kolem 40 i více korun za kilo? „Letošní jablka se teprve začínají sklízet. Nabídka i ceny v obchodech mohou být ještě dozvukem minulých let, kdy byla úroda slabá nejen u nás, což ceny ovlivnilo,“ vysvětluje Ivo Pokorný z Ovocnářské unie ČR. Jakmile se sklizeň trhaných jablek rozjede naplno, nebude podle něj důvod, abychom je kupovali za 40 korun, a navíc ještě z dovozu. To je však vize ovocnáře. Záleží na prodejcích. Nadnárodní obchodní řetězce podle Ovocnářské unie ČR dávají často přednost plodům ze zahraničí. Mají kontrakty se zahraničními pěstiteli a my místo českých chroupáme navoskovaná jablka z Itálie či Polska.

Česká vozíme do Německa a Rakouska

Právě nyní vykoupená jablka nemíří do českých zpracovatelských podniků. Z asi 80 procent jich »jede«především do Německa a Rakouska, abychom zpět dovezli džusy, limonády nebo koncentrát pro výrobu dalších produktů. Není to na hlavu postavené? „Tyto země mají mnohem větší produkci jablek než my, a tak jsou tam i velké fabriky, v nichž je pak jejich zpracování cenově výhodnější,“ vysvětluje Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.



Přečtěte si
zadnice
17. 8. 2018 • 15:34

To je ta "neviditelná ruka trhu", která řeší vše podle Václava Klause st.!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.