Rádce Aha! Jak se vyznat v odrůdách jablek
Říká se, že jestliže existuje nějaké ovoce, které můžete jíst opravdu každý den, je to právě jablko. Toto ovoce má nejen obrovské množství tvarů, chutí a vůní, ale je i nesmírně zdravé. Teď je podzim, jeho čas.
Tisíce chutí a vůní
Pro naše předky bylo už jen kvůli dopravě takřka nemožné získat některé exotické druhy ovoce. Už zhruba ve 13. až 15. století se v klášterních a zámeckých zahradách množily odrůdy především hrušní a jabloní, ty pak stály u zrodu i prvních ovocnářských spolků. Dodnes jsou jablka nejrozšířenějším ovocem u nás.
Vitaminová bomba
Jablka jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitu. Dále obsahují vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy. Z minerálů najdeme v jablkách draslík, nezbytný pro správnou funkci srdce, a železo, které přispívá k tvorbě červených krvinek. Vláknina podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jablka jsou bohatá i na antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.
Původní odrůdy
Právě dnes se slaví mezinárodní den jablek. Přesněji původních odrůd jablek. Řadu jedinečných a původních odrůd máme i u nás. Bohužel, v současné době se v supermarketech setkáváme spíše s mezinárodními odrůdami. Přitom ty naše tradiční vynikají svou chutí, vůní a odolností vůči chorobám a jsou skvěle skladovatelné. A mají i nádherná česká jména. Některé z nich si můžete i dnes koupit jako sazenici k sobě na zahradu. Více se o nich dozvíte na www.stareodrudy.cz.
Znáte je?
- Antonovka. Skvělé na mošty, víno a jablkovici.
- Chodské. Ve sklepě vydrží až do jara, nejlepší chuť má od Vánoc do ledna.
- Panenské české. Pěstuje se u nás od nepaměti, patří k české vánoční tradici.
- Koženáč. Kožená reneta má skvělou chuť která ještě více vynikne při pečení či sušení na křížaly.
- Míšeňské české. Pochází již z 15. století, opěvuje se v lidových písních.
- Malinové Holovouské. Stará česká odrůda s plody chutnajícími po malinách.
Proč ty staré?
Především kvůli chuti. Staré odrůdy se šlechtily zejména pro skvělou chuť, nikoli velké výnosy nebo dokonalý vzhled. Třeba takový koženáč by v dnešním supermarketu vyhodili na první pohled, chuťově je ale vynikající. Staré odrůdy nemají tak velké výnosy, jako ty nové, proto se pěstitelům tolik nevyplácejí a nejlepší, jak se k nim dostat, je zasadit si je doma. Výhodou je, že díky přirozenému výběru jsou tyto odrůdy často odolnější vůči chorobám a nepříznivým podmínkám a nevyžadují žádnou chemii.