Čínské recepty a tipy lékařky MUDr. Guo Li: Lexikon zdraví pro zimní čas
Čínská lékařka Guo Li působí v Čechách téměř třicet let a za tu dobu prošly její ordinací stovky pacientů. Osobně léčila i prezidenta Václava Havla a napsala několik knih věnovaných ochraně zdraví a čínské medicíně. Zdůrazňuje, že východní medicína působí v harmonii s přírodou a bez chemie.
Pro čtenáře Nedělního Aha! připravila několik zdravých receptů vhodných pro podzimní období. V její poslední knížce věnované zdravému životnímu stylu najdeme také mnoho rad jak správně (a hlavně co) jíst na různé zdravotní problémy. Vybrali jsme pokrmy z dostupných potravin, které by neměly na našem stole chybět.
1/ Zázračná cibule
„Cibule působí proti virům a krevním sraženinám, pomáhá na otoky, posiluje prostatu, je vhodná na astma, infekce a zvyšuje imunitu. Odstraňuje tuk z cév, podporuje chuť k jídlu, posiluje slezinu, snižuje krevní tlak a napomáhá regeneraci buněk. Obsahuje lysin, zinek, síru, vápník, sodík, fosfor, glukózu. Lidé s horkostí v těle by jí ale neměli jíst mnoho,“ říká lékařka. Mimochodem, cibule se v Číně považuje za královnu zeleniny, podstatně zvyšuje imunitu, pomáhá proti nádorům, ničí jed v těle a posiluje také střeva a plíce! Tip! Po omytí nohou si dejte nakrájenou cibuli do ponožek a nechte přes noc působit. Cibule vytáhne z těla jedy. Tato praxe zabírá i proti revma nebo pokud vás trápí krevní oběh.
RECEPTY
Cibule s bramborami
Suroviny: 2 cibule, 2 brambory, 1 čerstvá paprika, olivový olej, sůl.
Příprava: Cibuli nakrájíme na plátky a povaříme ve vodě do měkka. Na olivovém oleji osmažíme na plátky nakrájené brambory, přidáme cibuli, papriku a společně smažíme ještě několik minut. Podle chuti osolíme.
Hojivé účinky: Pročišťuje trávicí trakt, posiluje žaludek a má vysokou výživnou hodnotu.
Cibule se zeleninou
Suroviny: 1 cibule, 10 dkg čínského zelí, 2 mrkve, olivový olej, sůl, cukr.
Příprava: Mrkev nakrájíme na nudličky a cca 10 minut smažíme na olivovém oleji. Potom přidáme umyté a nakrájené čínské zelí a nadrobno nakrájenou cibuli a vše dohromady mícháme další dvě minuty na pánvi. Nakonec dochutíme solí a cukrem.
Hojivé účinky: Posiluje zrak. Upozornění: Není vhodné pro lidi s ekzémy, protože zvyšuje svědění, ani pro lidi s vysokou hladinou kyseliny močové.
A co kamarád česnek?
Česnek podporuje krevní oběh, funkci nervové soustavy a mozku a zlepšuje funkci lymfatického systému. Pomáhá proti infekcím, zejména průdušek, plic a také proti nádorům vaječníků. Pozor! Nesmíme to s česnekem přehánět. Zahleňuje a pálivé látky, které obsahuje, poškozují trávicí trakt, ledviny i játra. Kombinace česneku a medu vytváří jedovaté látky.
2/ Pokrmy ze špenátu
Také špenát obsahuje podle MUDr. Guo Li velké množství lidskému tělu důležitých látek. Například karoten, železo, draslík, jód a z vitamínů zejména B6. „Pomáhá při zácpě a anemii, vyživuje kůži a preventivně působí proti rakovině kůže. Rozpouští tuk v krvi a posiluje kosti žíly a svaly. Také působí preventivně proti kornatění tepen, zpomaluje stárnutí buněk, chrání srdce a odstraňuje krevní sraženiny. Je dobrý pro lidi trpící Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Špenát by se však měl zpracovat čerstvý, ne mražený,“ vysvětluje. Je mj, vhodný pro nemocné se štítnou žlázou, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Dále pomáhá při pocitech slabosti, podporuje činnost mozku a působí proti stárnutí mozkových buněk. Vhodný pro odstraňování močových kamenů. Pozor! Nejezte při průjmech. A nesmí se upravovat s tofu, dochází pak k minerálním sraženinám.
RECEPTY
Špenát s vajíčkem a zázvorem
Suroviny: 500 g špenátu, 2 plátky zázvoru, 2 vejce (sůl, cukr, olej)
Příprava: Vajíčka rozmícháme v misce, poté vlijeme na rozehřátou pánev, osmažíme a dáme na talíř. Na oleji smažíme zázvor nakrájený na nudličky. Až začne vonět, přidáme očištěný a nakrájený špenát a 5 minut mícháme. Nakonec přimícháme vajíčka a podle chuti také sůl a cukr.
Hojivé účinky: Posiluje zrak, odstraňuje z těla horkost, působí jako prevence proti tuberkulóze a očišťuje ledviny od kamenů.
Špenátová polévka
Suroviny: 500 g špenátu, cibule podle chuti, můžeme přidat i vejce, (sezam, olej, sůl)
Příprava: Na oleji osmahneme trochu sezamu a nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme nakrájený špenát, necháme jej splihnout a zalijeme vodou. Záleží na tom, jak hustou polévku chceme. Vaříme 10 až 15 minut, osolíme a nakonec můžeme rozklepnout vajíčko a zamíchat.
Hojivé účinky: Pročišťuje střeva a podporuje trávení.
Cuketa, nenápadný pomocník
Léčí žaludek, slezinu a střeva, pomáhá při kašli a zahlenění. Obsahuje hodně vody, takže také hydratuje pokožku, Podle čínské tradiční medicíny odstraňuje horkost, detoxikuje a odstraňuje hleny a je močopudná. Účinná při zánětech ledvin a jater a jejich tvrdnutí. Pozor! Nesmí se jíst syrová, je vhodné ji upravovat rychle. Lidé se slabým žaludkem a slezinou by měli cuketu v jídelníčku omezit.
Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (17. 11. 2024)