Loupat, či neloupat? Recept na dokonalý chřest

Chřestování je v plném proudu! Pokud jste se dosud vyhýbali téhle jedinečné zelenině, pak je na čase to změnit. Nejenže tyhle výhonky skvěle chutnají, ale jsou i zdravé! Jak chřest neboli špargl připravit? Aha! vám přináší inspiraci...
Zdravé výhonky
Chřest lékařský, lidově špargl, je víceletá rostlina, jejíž výhonky se konzumují jako zelenina. Má minimum kalorií, je bohatým zdrojem vlákniny, pomáhá snižovat cholesterol, upravovat krevní tlak a regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc působí protizánětlivě (zejména proti infekcím močových cest), podporuje trávení a bojuje s nadýmáním. A díky obsahu vitaminu E posiluje imunitu.
Jakou barvu?
Nejde o dvě různé odrůdy, ale o chřest pěstovaný dvěma způsoby. Zatímco bílý chřest se pěstuje v temnu, pod malými kopečky hlíny nebo pod plachtami, a proto zůstává bílý, zelený se pěstuje nad zemí a je tedy vystaven slunečním paprskům. Ty vytvářejí v rostlině zelené barvivo (chlorofyl).
Loupat, či neloupat?
Zelený chřest se nemusí loupat, pouze se odkrajují zdřevnatělé spodní části. Bílý se musí škrábat (kromě hlavičky). Slupky se mohou použít na zeleninový vývar.
Co s ním?
Chřest se skvěle hodí do polévky, jako příloha k masu, základ do rizota či slaného koláče, k podávání s jemnou holandskou omáčkou, zapečený ve slanině nebo jen tak.
Pokud vaříte zelený chřest, svažte stonky k sobě, aby se nepolámaly, a dejte jej do vroucí osolené vody s troškou citronové šťávy. Povařte 2 – 5 minut, aby byl křehký a křupavý. Lze jej také grilovat nebo restovat.
Vaření bílého chřestu je časově náročnější. Oškrábané výhonky se vaří v osolené a vroucí vodě ve svazcích cca 10 – 12 minut.
Bílý s holandskou omáčkou
Potřebujete: svazek bílého chřestu, 125 g másla, 2 žloutky, lžíci bílého vinného octa, sůl a pepř dle chuti, šťávu z 1 citronu.
Postup: Chřest oloupejte a uvařte doměkka. Rozpusťte máslo. V menším kastrůlku smíchejte žloutky, ocet a rozšlehejte. Na mírném ohni míchejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná a hladká. Odstavte a pomalu přilévejte a vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a šťávou. Omáčkou přelijte uvařený chřest.
Polévka ze zeleného
Potřebujete: 15 výhonků zeleného chřestu, 2 lžíce másla, 2 šalotky, 1,5 litru kuřecího vývaru, 100 ml smetany, sůl a pepř.
Postup: Chřest omyjte a očistěte. Odkrojte zdřevnatělé konce. Pár špiček z chřestu odkrojte a 3 minuty povařte ve vroucí osolené vodě. Pak prudce zchlaďte a nechte na ozdobu. Na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku. Poté přidejte chřest a orestujte. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut. Rozmixujte dohladka a přilijte smetanu. Mírně prohřejte, osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou blanšírovanými chřestovými špičkami.