Ochranáři v Beskydech: Medvědici lapili, uspali a okroužkovali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ochranáři v Beskydech: Medvědici lapili, uspali a okroužkovali!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (tvnoviny.sk)

Na co chytit medvěda? Na ryby, kukuřici a jablka. Takové dobroty vlákaly v Beskydech do pasti mlsnou šelmu. Ochránci přírody jí nasadili speciální obojek a pustili zpět do přírody. Teď ji budou sledovat.

Medvědice se toulala okolo Lysé hory už několik týdnů. Ochránci na ni nastražili čtyři klece. Do jedné z nich zhruba po čtrnácti dnech v pondělí večer vkráčela. Přivolaný veterinář ji uspal. Ochranáři následně společně s kolegy z polského Tatranského národního parku zvážili, změřili, dali jí čip a nasadili telemetrický obojek. „Bude poskytovat informace o jejím pohybu,“ vysvětlila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Obojek každé dvě hodiny zaznamenává data o pozici šelmy. Funkční může být až dva roky. Díky němu nyní mohou vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumat, jak se šelma v krajině chová a jaké má zvyky.

Ochránci přírody ji také budou moci zahnat, pokud by se příliš přiblížila k lidskému obydlí.

Víte, že...

...medvědice váží 106 kg a vysoká je 87 cm?

...z odebraných vzorků budou vědci zjišťovat, zda je to stejné zvíře, které se na podzim pohybovalo ve Zlínském kraji a rdousilo chovatelům ovce?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.