Zážitek i pochutnání: Výlov rybníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zážitek i pochutnání: Výlov rybníka

Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb.
Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. (Foto scom, ara)

Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky.

Zážitek pro celou rodinu
Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku. Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.

Desatero návštěvníka výlovu rybníku
1.    Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.
2.    Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.
3.    Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.
4.    Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí.
5.    Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.
6.    Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou.
7.    Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.
8.    Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.
9.    Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, “dřevěné plácačky”, která je součástí rituálu.
10.    Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.

Ryba musí plavat.
To je známá věc. Stejně tak do obecného povědomí patří, že se k ní hodí bílé víno. Suché bílé víno také pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě, krásně jej spláchne a usnadní trávení,” říká hlavní sommelier BOHEMIA SEKT David Král. Červené víno k sladkovodním rybám raději vynechte.
K rybám jen s jemným dochucením a minimem přidaných ingrediencí, často se tak připravuje candát a pstruh, se hodí odrůdy vína s jemnější chutí jako je Chardonnay nebo Rulandské bílé. Naopak ryby ve výrazné úpravě potřebují výrazná vína s plnou kyselinou, tím mohou být například suché Ryzlinky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.