Studie ekologů o rtuti v rybách potvrdila, že... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Studie ekologů o rtuti v rybách potvrdila, že...

Jeden ze zkoumaných vzorků.
Jeden ze zkoumaných vzorků. (Foto Arnika )

Ryby z pražských vod obsahují méně rtuti než ty kupované! Výsledky přinesla studie ekologů. Ti nejsou spokojení s limity Evropské unie, chtějí je proto zpřísnit.

Znečištění rtutí se zkoumalo u ryb z pražské Vltavy a z Kyjského a Motolského rybníka. Porovnávaly se s těmi, nabízenými v pražských obchodech. Zatímco limitem EU (1mg/kg, poz. red.) neprošel pouze vzorek mečouna zakoupeného v obchodě, podle pětkrát přísnějšího amerického limitu přesáhlo dávku 2 ze 14 vzorků odlovených a 5 z 28 kupovaných ryb.  Limit by proto chtěli ekologové zpřísnit. „Jsou natolik mírné, že neodráží skutečné zdravotní riziko,“ řekl mluvčí Arniky Jiří Kaňa. 

Rtuť je toxická 

Rtuť může poškodit zejména nervový a kardiovaskulární systém. Rtuť v rybách je náš organismus navíc schopen přijmout téměř ze sta procent. Způsobuje poruchy neurologické a vidění, svalovou slabost, únavu, snižuje reprodukční schopnosti. Navíc způsobuje psychomotorické poškození plodu. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.