Nejotravnější moucha dneška: Jak zničit octomilky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejotravnější moucha dneška: Jak zničit octomilky!

Octomilka obecná, která se vyskytuje v Česku.
Octomilka obecná, která se vyskytuje v Česku. (Profimedia.cz)

Jen co si domů přinesete ovoce, rázem máte kuchyni plnou malých mušek. Jde o octomilky, švestky, jablka a další jsou schopny ucítit až na několik kilometrů. Jsou sice otravné, v medicíně a biologii ale naopak velmi prospěšné.

Mušky octomilky se objevují především koncem léta a na podzim. „Jsou závislé na kvasících substrátech a právě ovoce, které se kazí, je v tomto období nejvíce,“ vysvětlil Aha! entomolog Petr Šípek. Pokud se vám zdá, že jich je více než jindy, jde jen o pocit. Nejsou přemnožené. Jejich největší výskyt je právě na podzim. „V jiném období jich tak málo, že si jich člověk ani nevšimne,“ říká Šípek.

Dokonalý čich
Octomilky mají velmi dobrou orientaci. Mušky létají za oxidem uhličitým, který vzniká během kvašení. „Právě když je něco sladkého, co rychle podléhá zkáze, je pro jejich život ideální. Kvašení je pro ně stav, kde se dobře vyvíjejí a množí. Dospělí jedinci nasávají sladkou šťávu sosákem. Larvy přímo v tom kvasícím ovoci žijí,“ popsal Šípek. Potravu nehledají očima, ale čichem. Jakmile se přibližují k cíli, získávají podrobný čichový obraz srovnatelný s tím, co člověk vidí okem. Se zájmem sledují kuchyň, lokalizují rozkrojené jablko nebo hroznové víno a snadno najdou porušenou slupku nebo nahnilý kousek. Ten nejprve ochutnají lízacím ústrojím, aby se vzápětí pustily se zápalem do kladení vajíček. Aby jich bylo ještě víc...

Přínos do genetiky
Octomilka je jeden z nejdůležitějších laboratorních organismů. Díky jejímu krátkému životnímu cyklu a snadnému chování pomohla ke spoustě důležitých objevů v medicíně i biologii. „Byly na ní testovány základní genetické zákony. Je to v rámci lidského bádání velmi využívaný tvor,“ říká entomolog Petr Šípek.

Největší spermie
Octomilky mají velice krátkou dobu na rozmožení, od nakladení vajíček po dospělého jedince vyrostou za cca osm dní. Zajímavá je rekordní délka spermií samečků. U octomilky obecné (její tělo je dlouhé 2 až 3 mm), která žije u nás v Česku, je to až 1,8 mm. To je 37,5krát víc než v případě muže. Ještě delší má její příbuzná z tropů. „Vede druh bifurca, jejíž spermie je dlouhá rekordních 58 mm. Podstatnou část dělá dlouhý a tenký bičík. Jde opravdu o největší známé spermie mezi živočichy,“ potvrdil entomolog Aleš Bezděk.



Hynou v jaru
Jak se nepříjemných mušek jednoduše zbavit? Prevencí je čistota v domácnosti a správné nakládání s potravinami, kde může docházet ke kvašení, a tedy i k výskytu octomilek. Když už se objeví, pomohou spreje proti hmyzu nebo nejrůznější pastičky, které se dají koupit v drogeriích. „Funguje také babská rada, kdy se smíchá červené víno s trochou octa, jarem a případně cukrem. Octomilky to přiláká, ale díky jaru se utopí,“ upřesnil Petr Šípek.

Zkuste koření
Octomilky prý nesnáší vůni koření, zkuste rozmístit na kritických místech mističky s hřebíčkem nebo se stroužkem česneku.

Víte, že...
...octomilky nezískaly název jen tak? Ocet je produkt kvašení, které je pro ně lákadlem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.