Co s penězi z brigády? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Co s penězi z brigády?

Ilustační foto.
Ilustační foto. (iStock)

Spousta studentů vyměnila během letních prázdnin učitele za zaměstnavatele. Ať už ale jako brigádníci točí zmrzlinu, balí palety, nebo doplňují zboží, vydělávají peníze. Mají jim rodiče mluvit do toho, zač je utratí? A jak podpořit potomky v rozumném nakládání s penězi?

Brigáda je důležitý životní moment. Mnozí studenti si teprve na první brigádě pořádně uvědomí hodnotu peněz. „Většina náctiletých řeší hlavně otázku utratit, nebo neutratit a hlavně, za co je utratit. A nakonec jsou překvapení, jak rychle radost z nového telefonu nebo kola opadne,“ říká Petr Liška, který přednáší finanční gramotnost na základních a středních školách. Podle něj ale dělá řada rodičů chybu, když se snaží kontrolovat a ovlivňovat, zač jejich dítě vydělané peníze utratí.

 

 

 

Ať rozhodnou děti
Máte jako rodič pocit, že váš potomek chce peníze z brigády utratit za zbytečnosti? „Nechte ho, ať se sám rozhodne, co s penězi z brigády udělá,“ radí důrazně Liška a přidává 3 důležité rady:
• Diskutujte, kontrolujte, ale nerozhodujte! Učíte tak své děti zodpovědnosti k sobě samým. Je velmi cenné, když se naučí rozhodovat a za svá rozhodnutí nést následky už při brigádách.
• Mějte na paměti, že co se s penězi naučí teď, to už budou vědět při nástupu do prvního zaměstnání!
• Nechte dítě, ať se o všem přesvědčí na vlastní kůži. Peníze se daní? Když si koupím nový telefon, tak mi nezbude na párty s kamarády? Čím více takových překvapivých momentů dítě během prvních brigád zažije, tím méně »překvapení « na něj číhá po nástupu do zaměstnání.

 

 

Naučte potomky zacházet s penězi
Naučit dítě zodpovědnému nakládání s penězi můžete právě díky prvním samostatně vydělaným penězům. Odborník na finanční gramotnost nabízí tři možnosti.

 

• Já půlku, 
ty půlku
Víte, co si chce potomek za vydělané peníze koupit? Nabídněte mu, že k tomu, co si vydělá, něco přidáte. Může to být půlka nebo méně. Kýženou věc si oba schválíte. Také můžete nechat otázku sdílených nákladů otevřenou a překvapit tím potomka až na konci prázdnin. Ale pozor, nedělejte z toho pravidlo. Dítě se na to může začít spoléhat.
• »Hra na dospělého«
Má dítě pocit, že s vlastním výdělkem je na úrovni dospělých? Zkuste mu vypočítat, kolik stojí náklady na domácnost a požádejte ho, ať se jako »dospělý« na nich podílí. Můžete sestavit »ceník« (nájem, energie, strava) a potomek se s ním může začít učit sestavovat rozpočty a plánovat výdaje.
Tip: Peníze získané od potomka nemusíte nutně použít na chod domácnosti, ale třeba mu je uložit na stavební spoření.
• Buďte pro dítě bankou
Chce si vaše dítě něco koupit, ale z brigády na to nevydělá? Dohodněte se na půjčce a chovejte se jako banka. Sepište smlouvu, stanovte úroky či sestavte splátkový kalendář. Pokud vidíte, že se řítí do finančního maléru, nechte ho do něj (pod vaší kontrolou) spadnout, a hlavně ho nechte takovou situaci řešit! Taková zkušenost může být pro budoucí život k nezaplacení.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.