Muška octomilka dokáže ucítit váš nákup na několik kilometrů!

PRAHA – Známe to snad všichni – přineseme si domů jablka, hrušky, švestky nebo hroznové víno a během chvíle se na něm objeví nepříjemné drobné mouchy. Přezdívá se jim octomilky, vinné nebo ovocné mušky. Kde se ale zničehonic vezmou?
Sup, který likviduje ovoce!
„Hladové octomilky můžeme s trochou nadsázky přirovnat k supům. Na rozdíl od nich se však živí shnilým ovocem a potravu nehledají očima, ale čichem,“ vysvětluje doktor Michal Žurovec, entomolog z Biologického centra Akademie věd ČR. Jinými slovy – octomilka naše ovoce jednoduše vycítí.
„Pach zralého nebo ještě lépe přezrálého ovoce je dokáže přilákat i z několika kilometrů,“ popisuje doktor Žurovec. „Jakmile se přibližují k cíli, získávají podrobný chemický obraz srovnatelný s tím, co vidíme naším okem. Se zájmem sledují vaši kuchyň, lokalizují rozkrojené jablko nebo hroznové víno, a snadno najdou porušenou slupku nebo nahnilý kousek. Ten nejprve ochutnají svým lízacím ústrojím, aby se v zápětí pustily se zápalem do kladení vajíček,“ dodává Žurovec.
Stejně jako se zničehonic octomilka objeví, dokáže se stejnou rychlostí i rozmnožovat. „Klade vajíčka přímo na ovoce a než se nadějete, tak v něm jsou malinkaté larvičky, které ovoce postupně promění v kašičku. Během deseti dnů už máte doma nové mouchy vlastního chovu,“ doplňuje Žurovec.
Ovoce, ve kterém jsou nakladená vajíčka, ale nijak nebezpečné není. Zárodky octomilky totiž hravě zničí naše žaludeční kyseliny. Vyhodit bychom však každopádně měli ovoce nahnilé – to už může být zdraví nebezpečné.
Autor: (wer)
Foto: Profimedia.cz