ZDRAŽÍ OKURKY A RAJČATA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

ZDRAŽÍ OKURKY A RAJČATA!

Rajčata, okurky a jablka podraží.
Rajčata, okurky a jablka podraží. (Foto ara)

Brambor, pšenice, ale i cibule se letos urodilo více. Podle expertů by tak lepší sklizeň mohla růst mnohdy »přepálených« cen u některých druhů zeleniny zastavit. To se ale rozhodně nedá čekat u okurek či rajčat.

Absolutním skokanem letošní sklizně je mák. Toho se podle včerejších údajů statistiků sklidilo 24 tisíc tun, o 77 procent více než loni. „Vzhledem k vysokým loňským cenám máku se zemědělci rozhodli, že jej letos vysadí na větším množství osevních ploch. V důsledku toho se sklizeň máku pohybuje lehce nad pětiletým i desetiletým průměrem, což by mohlo vést ke snížení koncové ceny máku,“ řekl Aha! ekonom BHS Štěpán Křeček.

To samé platí u brambor, kterých se sklidilo letos o 3,5 procenta více. Zcela opačný trend ale byl u rajčat, jablek či okurek. Oproti loňsku jejich sklizeň klesla o více než třetinu. „Ačkoliv mnohdy to pokryje dovoz, u ovoce a rajčat se v následujících měsících dá čekat zdražení,“ řekl Aha! ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Naopak i přes nižší úrodu cukrové řepy oba odborníci ujišťují, že ceny cukru stoupat nebudou. Na trhu je ho totiž přebytek.

Přečtěte si
havran2
16. 10. 2019 • 16:35

Nejen to ! Postupně se bude zdražovat,že to bude dražší než byla 2.světová válka ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.