Jak uchovat rajčata? Pochutnávejte si na nich i v zimě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak uchovat rajčata? Pochutnávejte si na nich i v zimě

Rajčata jsou dobrá a zdravá!
Rajčata jsou dobrá a zdravá! (iStock)

Rajčata jsou v Česku velmi populární a našla si místo na kdejaké zahrádce či balkoně. Pokud je vaše sklizeň tak bohatá, že ji nestačíte sníst, uchovejte si její chuť po celý rok.

Domácí rajčatové pesto

Budete potřebovat:1 kg rajčat, 2 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, šťávu z citronu, bazalku, sůl a pepř na dochucení Postup: Rajčata na spodní straně nařízněte nožem do tvaru křížku tak, aby se vám po spaření lépe loupala. Vložte je do mísy a zalijte převařenou horkou vodou. Necháte odstát a po vychladnutí oloupejte, poté je rozkrojte a vydlabejte semínka. Následně všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne kašovitá hmota. Můžete přidat také parmezán nebo chilli papričku dle chuti. Na závěr osolte a opepřete. Náš tip: Pro aromatičtější chuť můžete bazalku přidat až těsně před podáváním s těstovinami.

Kečup jako od babičky

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 1 ks cibule, 100 g třtinového cukru, 60 ml jablečného octa, cca 100 ml vody, 2 ks bobkového listu, špetku mleté skořice, špetku nového koření, špetku muškátového oříšku, lžičku mleté papriky, 3 kuličky pepře Postup: Rajčata a cibuli očistěte a nakrájejte na menší kousky, ty vložte do hrnce s vodou, octem a cukrem. Koření zabalte do plátna, aby se vám lépe vytahovalo. Za občasného míchání vařte asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Poté koření vyjměte a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte. Následně přes síto směs propasírujte a rozdělte do čistých a vyvařených skleniček. Sterilujte asi 15-20 minut při teplotě 90 stupňů.

Sušená rajčata

Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 8 stroužků česneku, hrst sušené bazalky, extra panenský olivový olej, špetku chilli, papričky dle chuti, sůl Postup: Nejprve si připravte plech, na ten rozložte pečící papír. Poté si očistěte rajčata a rozřízněte je napůl. Osolte a přidejte sušenou bazalku. Pečte asi jednu hodinu při teplotě 180 stupňů, poté snižte teplotu na 120 a nechte je v troubě 30 minut. Následně ještě uberte a při 100 stupních pečte ještě 45 minut. Takto usušená a vychladlá rajčata dejte do připravených vyvařených skleniček. Přidejte česnek a zalijte olivovým olejem tak, aby se celá ponořila.

Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou!

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.