Fígle na skladování rajčat
Rajčata jsou u nás nejoblíbenější zeleninou a v kuchyni také mají své místo. Jejich konzumace je zdraví prospěšná a dobré rajče je pochoutka. Víte, jak je vybrat a jak s nimi správně zacházet?
Jak si správně vybrat?
– Přivoňte si k malým otvorům na obalu. Jestliže neucítíte vůni rajčat, nečekejte u nich ani výraznou chuť, na niž má vliv především odrůda a stadium zralosti při sběru.
– Každý kelímek nebo vaničku pečlivě zkontrolujte, jestli se v ní nenachází plesnivý kousek.
– Jakmile bude na dně vaničky nějaká voda, raději vraťte balení zase zpátky. Voda signalizuje poškozené rajče.
– Sledujte původ rajčat, ten napoví, jestli jsou rajčata aromatická (ta se přepravují na krátké vzdálenosti), nebo mají vysoký obsah vlákniny (nutné pro delší přepravu).
Fígle na skladování rajčat
Rajčata v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Jestliže dostanete plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, nechte je uzrát na světle a sluníčku ideálně minimálně při 20 stupních.
Rajčata i protlak můžete zamrazit
Na to se skvěle hodí nejen zralé a sladké plody, ale i cherry rajčátka, která stačí jen umýt a pokrájet. Větší kusy ovšem spařte horkou vodou a poté je prudce zchlaďte. Oloupejte slupku a pokrájejte je na kousíčky. Pak je dejte do sáčků nebo plastových krabiček vhodných do mrazáku. Rajčata raději nezavařujte, během tohoto procesu ztrácí konzistenci a také šťávu. Raději vyrobte rajčatový protlak, i ten pak můžete zamrazit.
Domácí kečup
Potřebujete: 1 kg rajčat, 2 jablka, 1 větší cibuli, 70 g cukru, 60 ml jablečného octa, 60 ml vody, 1 lžičku soli, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, špetku skořice
Postup: Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte, pak vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.
Rajská polévka jinak
Potřebujete: 1,5 kg rajčat, 500 g řapíkatého celeru,1 l zeleninového vývaru, 1 cibuli, 20 g másla, lžíci olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, zakysanou smetanu, sůl, pepř Postup: Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.