Drastické zdražení alkoholu a cigaret! Kdy? O kolik? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Drastické zdražení alkoholu a cigaret! Kdy? O kolik?

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (Profimedia.cz)

Češi jako přeborníci v pití i kouření plus věčně hladová vládní kasa. Jak tohle může dopadnout? Tvrdý alkohol i cigarety hodlá vláda zdražit zvýšením spotřební daně – na aktuální schůzi to má na programu Sněmovna. Odborníci však varují: počet »závisláků« to nesníží a ani stát nezbohatne!

Šest předčasných úmrtí Čechů v produktivním věku ze sta způsobí alkohol. A jím zhuntované zdraví u těch ostatních spolyká ročně 60 miliard korun, u cigaret je to pak až 100 miliard. To je podle vlády pádný argument pro zvýšení spotřební daně. V případě cigaret a tabáku jde přibližně o 10 % u alkoholu je to o 13 %. Teoreticky by tak litrovka lihoviny měla od ledna 2020 zdražit o 15 korun, u cigaret to vychází na zhruba plus 6 korun na krabičku, i když tabákové firmy avizují, že mohou zdražit až o 13 korun!

Vládní dámy jásají

Spotřební daň na alkohol se naposledy zvyšovala před deseti lety. „Od roku 2009 vzrostla průměrná mzda o 45 procent. Díky tomu došlo k významnému zvýšení dostupnosti alkoholu,“ zdůvodnila daňovou změnu ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO). Spokojená je i národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová (43). „Příjmy ze spotřebních daní nám umožňují získávat prostředky i na sanaci škod způsobenými užíváním návykových látek,“ uvedla. Nadšení obou »vládních dam« ale rozhodně nesdílejí někteří odborníci na ekonomiku i závislosti, které deník Aha! oslovil. Podle nich je to jen »daň z luxusu«, jímž se kabinet snaží zalátat díry v rozpočtu. A varují: takhle se to stejně nepodaří! Čím dražší totiž alkohol i cigarety budou, tím víc pokvete černý – a zdraví nebezpečnější – černý trh.

Víte, že

Mezi dospělými Čechy až pětina rizikově konzumuje alkohol, což je 1,7 milionu lidí. Stejný podíl je denních kuřáků. Mezi mladistvými pravidelně pije 66 % chlapců a polovina dívek.

Jak se zvýší daň: Produkt nyní nově

Cigarety (procentní část sazby) 27 % 30 %
Cigarety (pevná část sazby) 1,46 Kč/ks 1,61 Kč/ks
Doutníky a cigarillos 1,71 Kč/ks 1,88 Kč/ks
Tabák na kouření 2 236 Kč/kg 2 460 Kč/kg
Tabák surový 2 236 Kč/kg 2 460 Kč/kg,
zahřívané tabákové výrobky 2,236 Kč/g 2,460 Kč/g,
Líh 28 500 Kč/hl etanolu 32 250 Kč/hl etanolu,
Líh z pěstitelského pálení 14 300 Kč/hl etanolu 16 200 Kč/hl etanolu,
Pozn: V případě cigaret a tabáku jde o navýšení sazby spotřební daně přibližně o 10 % u alkoholu je to o 13 %.

Aha! se ptá odborníků

Ekonomka Markéta Šichtařová:

(logo Aha! jakože rozhovor) Nepřifouknou výrobci ceny ještě víc?
„Nemyslím, že by si výrobci či prodejci přisadili a cenu navýšili nad zvýšenou daň. K tomu existuje až moc velká konkurence. Riziko je někde úplně jinde. Všichni si ještě dobře pamatujeme metanolovou aféru. Ta vznikla právě proto, že zvýšená regulace zavdala větší motivaci alkohol pančovat. A právě tak zdražení o vyšší spotřební daň zřejmě podobně nafoukne černý trh. Takže opět hrozí rozšíření padělků, alternativně nějakých zdravotně závadných náhražek. V ekonomice totiž platí: čím vyšší cena, tím větší motivace podvádět.“

Ekonom Lukáš Kovanda

Jak zareagují kuřáci a pijáci na zdražení?

„Při vyšší sazbě daně vzrůstá motivace spotřebitelů přecházet k levnějším produktům, nebo se dokonce uchýlit na černý trh, a daň tak zcela obcházet. Při určitém zlomovém množství takto uvažujících spotřebitelů pochopitelně daňový výnos pro státní kasu významně klesá – ocitáme se za vrcholem takzvané Lafferovy křivky. Ne náhodou má přibližně tvar obráceného písmene »U«. Je totiž zřejmé, že při stoprocentní sazbě daně bude celkový výnos z ní nulový, protože ani největší asketa nepřenese přes srdce, aby veškeré plody jeho úsilí získával někdo jiný.“

Bývalý národní protidrogový koordinátor: Jindřich Vobořil (52): Přestanou lidé kvůli zdražení pít?

„Ve smyslu prevence to nějaký zásadní dopad mít nebude, pořád nejvíce lidí pije pivo, kterého se zvýšení daně netýká. Vláda zdražováním pouze zavádí daň z luxusu. Jestliže jen zvyšuje daně v době, kdy je ekonomický růst a nesnižuje daně zaměstnancům, tak to celé je postavené na hlavu. Jediný důvod je naplnění státní kasy, žádný jiný není.“

Prof. Eva Králíková, Centrum pro závislé na tabáku, 1. LF UK a VFN: Odradí kuřáky zdražení cigaret?

„Vysoká cena cigaret daná daní je nejúčinnější prevencí kouření, největším kamínkem v mozaice dalších opatření. Ti, kdo jsou už závislí, reagují na cenu také, ale jen málo - drogu potřebují mít za každou cenu. Ale méně dětí a mladých, kteří ještě závislí nejsou, začne při vysoké ceně kouřit - to se stalo zatím ve všech zemích a není důvod se domnívat, že bychom byli nějaký jiný živočišný druh než ostatní…“

Proč rum ano, ale pivo a víno ne?

Tvrdý alkohol má kvůli zvýšené spotřební dani podstatně zdražit, ale u piva naopak plánuje vláda snížení daně z přidané hodnoty. A víno kromě šumivého má dokonce spotřební daň nulovou. Podle mnohých odborníků to nedává smysl.

Už nyní je tvrdý alkohol v Česku podle ekonoma Lukáše Kovandy ve srovnání s EU zdaněn poměrně přísně. Alespoň tedy, co se týče srovnání se vínem či pivem. „Léčba vysokého krevního tlaku způsobeného alkoholem vyjde ročně veřejnou kasu na 1,4 miliardy korun. Hypertonikem se ale člověk může stát zrovna tak nadměrnou konzumací kořalky jako vína či piva. Zvyšováním daně na jeden druh alkoholu přitom politici vysílají signál, že »měkký alkohol« je méně škodlivý, což pochopitelně není pravda. Alkohol je jednom jeden,“ komentuje to Kovanda. Navíc podle něj spotřeba tvrdého alkoholu od 90. let soustavně klesá, zatímco třeba u vína je tomu naopak.

Přehledné tabulky naleznete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.