Tip na rodinný výlet do Klášterci nad Ohří: Nakoukněte k Holkám z porcelánu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tip na rodinný výlet do Klášterci nad Ohří: Nakoukněte k Holkám z porcelánu!

1974 Holky z porcelánu Marta Rašlová (69) jako Helena  Lenka Kořínková (62) alias Maruška Koudelková Dagmar Havlová (65) alias Dana Jelena Šebestová-Juklová (67) jako svobodná matka Jířa
1974 Holky z porcelánu Marta Rašlová (69) jako Helena Lenka Kořínková (62) alias Maruška Koudelková Dagmar Havlová (65) alias Dana Jelena Šebestová-Juklová (67) jako svobodná matka Jířa (Foto Aha! – Helena Lacinová, ara)

My jsme holky z porcelánu, život máme těžký, nelétáme v eroplánu, my chodíme pěšky… Díváte se rádi na legendární komedii režiséra Juraje Herze (†83) Holky z porcelánu? Nyní si ji můžete připomenout přímo v kulisách, kde se natáčela. V porcelánce Thun 1794 v Klášterci nad Ohří.

Na výrobu porcelánu, který má zvuk po celém světě, se jezdí dívat turisté z Česka i zahraničí. Nyní je čeká příjemné zpestření. Budou moci doslova vstoupit do filmu, v němž v roce 1974 excelovala tehdy jednadvacetiletá Dagmar Havlová-Veškrnová.
„Dnes se tomu říká industriální turistika. Lidé uvidí přímo práci v porcelánce. A třeba někdo z mladých bude chtít se tuhle práci naučit a pracovat tu,“ řekl generální ředitel Vlastimil Argman. Kvalifikovaných pracovníků a malířek porcelánu mají nedostatek. Práce se podle něj hodí hlavně pro ženy s dětmi, jedou jen na ranní provoz.

Úlitba komunistům

Na pozadí hlavního děje filmu, ryze českého žánru laskavá komedie, předávací inventury ve skladu porcelánu, se mezi stohy talířů odehrávají různorodé osudy dívek, žen a jejich protějšků, radosti i trápení. Herz komedii natočil jen proto, aby dosáhl zrušení zákazu. Měl totiž od komunistů podmínku, že může pracovat jako režisér, když natočí film z prostředí dělnické třídy.

Víte, že…

…porcelánka zaměstnává ve svých třech provozech, Nová Role, Lesov a Klášterec nad Ohří 650 lidí? Průměrná mzda činí 17 až 18 tisíc korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.