Tip na sváteční výlet: Milióny světýlek na zámku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tip na sváteční výlet: Milióny světýlek na zámku

Podél oranžérie vede alej vánočních stromků.
Podél oranžérie vede alej vánočních stromků. (Foto Aha! – Kristýna Beránková, Christmas Garden Deutschland GmbH)

Hledáte tip na sváteční výlet do Německa, ale rušné trhy byste letos raději vynechali? Park zámku Pillnitz na okraji Drážďan se díky milionu světýlek a několika laserovým paprskům proměnil v pohádkovou Vánoční zahradu.

Při příchodu na zámecké nádvoří si budete připadat jako Popelka spěchající na bál. Stromy září zeleně a světlo »prýští« i z fontány. Při procházce zahradou pak před vámi z temnoty vyplouvají nasvícené altánky a pavilony. Na fasádě některých z nich díky kouzlu videomappingu dokonce pochoduje Louskáček nebo poletují motýli. Autor Vánoční zahrady areál zámku vlastně »přestavěl « podle své fantazie, protože to, co nezdobí světýlka, není vidět a jako by přestalo existovat.

O dobroty nepřijdete
Nasvícený je i 13 metrů vysoký skleník, který ukrývá jedinou rostlinu – 230 let starou kamélii. Zejména puberťáci ocení několik »selfie pointůtedy míst, kde lze obzvláště podařenou fotku. Doporučuji ale s sebou šikovný foťák, focení záplavy světel je trochu oříšek. Menší děti potěší možnost opéct si na ohni za 2 eura želatinový bonbon »maršmeloun «. Dospělí nemusí mít strach, o oblíbený svařák, punč či klobásu nepřijdou. Na trase je několik občerstvovacích zastávek. Pokud by si ale člověk dopřál alkohol na každé z nich, na konci prohlídky by nejspíš viděl ještě víc než milion slibovaných světýlek…

Expozice v číslech
● 2 kilometry dlouhá je trasa zahradou
● 8 měsíců trvalo plánování expozice
● 15 dní pak samotná instalace

Kde parkovat?
Do zámku vedou dva vstupy. V době, kdy jsme navštívili Pillnitz my, bylo parkoviště u hlavního vstupu »Alte Wache« beznadějně plné. Od toho druhého u vstupu »Groß Wächterhaus « je to k zámku sice trochu delší procházka, ale místo jsme našli bez problémů. Cena je 3 eura.

Zastavte se v Pirně
Pokud by vám přece jen bylo líto, kdybyste nenavštívili v Německu alespoň nějaké menší vánoční trhy, stavte se v městečku Pirna. Od zámku Pillnitz je vzdálené asi 8 kilometrů. Trhy se konají na historickém náměstí.

Tip nedělního Aha!: Chcete-li v zahradě světel vánočně rozjímat, přijeďte ve všední den. O víkendu je nával návštěvníků o poznání větší.

Kde? Zámek Pillnitz, Drážďany
Kdy? Od 16.30 do 22.00
Za kolik? Ve všední den Běžná cena: 15 eur Děti do 15 let: 12,5 eura Děti do 6 let: zdarma
O víkendu a ve svátek Běžná cena: 17 eur Děti do 15 let: 14,5 eura Děti do 6 let: zdarma
Do kdy? Do 6. 1. 2016



Přečtěte si
mazanykralicek
16. 12. 2018 • 13:01

na konci článku : Do kdy? Do 6. 1. 2016

rubi
16. 12. 2018 • 12:40

poslední věta v článku : Do kdy? Do 6. 1. 2016 tak to už asi nestihnu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.