Zasloužené volno podle počasí: Kdy na hory a kdy si užijeme teplo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Zasloužené volno podle počasí: Kdy na hory a kdy si užijeme teplo?

Na hory vyrazte určitě koncem ledna.
Na hory vyrazte určitě koncem ledna. (lyžařský areál Lipno)

Neumíme předpovědět počasí na celý rok. Už naši předci ale vypozorovali pravidelné cykly počasí. Pokud k nim přidáme statistiku, máme malou nápovědu, kdy naplánovat dovolenou.

Lyže
Nejlepší podmínky pro lyžování nabízí poslední lednová dekáda, kterou naši předci nazývali fabiánskou zimou. V tomto období většinou sníh napadne i v nížinách a nějaký den zůstává ležet.

Výlety
Jarní výlety, horské túry nebo vyjížďky na kole si nejlépe užijeme na konci dubna a v první květnové dekádě, kdy bývá počasí stabilní. Podobně trvalé slunečné počasí s příjemnými teplotami panuje i v první zářijové dekádě.


Koupání
Na koupání a lenošení u vody je nejlepší druhá polovina června či přelom července a srpna. Stabilnímu a horkému cyklu se říká období anenského tepla, jeho čas je od 24. července do 2. srpna. Navazuje na něj bartolomějské léto od 19. srpna.

Lenošení
Jestli rádi lenošíte třeba s knihou v posteli a teple domova, vezměte si dovolenou ve druhé nebo třetí listopadové dekádě. To se už většinou první sněžení vyskytuje i v nížinách a výrazně se ochladí. Dny se rychle zkracují a jasná obloha je vzácností.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.