Zimní duha ozdobila Krkonoše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zimní duha ozdobila Krkonoše

Takto zachytil lednovou duhu Pavel Tomeš.
Takto zachytil lednovou duhu Pavel Tomeš. (Foto pro Aha! – Zdeněk Horák, Pavel Tomeš, Jitka Čápová, Jiří Tomáš, Kamila Antošová/Facebook, Astro.cz)

Trochu poblázněná a jako na houpačce je letošní zima. V minulých dnech šokovala skoky z tepla do mrazu a naopak, zem bohatě zasypala sněhem a obratem se vrátila do jara a pokropila ji deštěm. Nakonec překvapila vykouzlením duhy!

Úžasný pohled na atmosférický jev, který známe spíše v létě, se naskytl obyvatelům v různých místech v oblasti Krkonoš. Krásně vybarvenou duhu zachytili hlavně obyvatelé Vrchlabí, ale k vidění byla i třeba z lanovky v Černém Dole nebo ve Dvoře Králové nad Labem. „Vydržela minimálně hodinu,“ uvedl Zdeněk Horák, který duhu vyfotil ve Vrchlabí a se snímkem se jako mnoho dalších lidí pochlubil na Facebooku.



Jednou za několik let

Duha se na obloze objevila v sobotu dopoledne před, kdy napadl čerstvý sníh, zapršelo, teplota byla kolem dvou stupňů nad nulou a do toho svítilo sluníčko. „To bylo přesně tak, aby prosvítilo kapky,“ doplnila meteoroložka Dagmar Honsová, podle níž je duha v lednu výjimečnou událostí. „Naposledy jsme se s takzvanou zimní duhou setkávaly v prosinci roku 2010,“ dodala meteoroložka.

Jak vzniká zimní duha?
Takzvaná zimní duha vzniká při průchodu slunečních paprsků vrstvami vzduchu obsahujícím větší množství vodních kapek. Vytváří se vnitřním odrazem paprsků na jejich povrchu. Objeví se jako světelný oblouk o poloměru 42 stupňů s jednotlivými barvami spektra. „Příčinou vzniku duhy je rozdílný lom světla různých vlnových délek na vodních kapkách do barev ve sledu červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová,“ popsala Honsová. Pro vznik duhy je podle ní podmínkou i pozice Slunce relativně nízko nad obzorem.

Víte, že...
...daleko častější v zimním období je halový efekt, který vzniká odrazem slunečního světla na oblacích se zmrzlým deštěm nebo na volných ledových krystalech rozptýlených v ovzduší a objevuje se nejčastěji v podobě bílých či barevných prstenců kol, oblouků, ale i sloupů nebo jasných skvrn?


Připadne 40 cm sněhu
„Na horách v České republice napadne od úterního do středečního rána až 40 centimetrů sněhu, v Čechách se přidá i silný vítr a bude tvořit sněhové jazyky a závěje,“ uvedl včera Český hydrometeorologický ústav.

Jak bude?
Dnes: zataženo, občas sněžení, den 1 až 5 °C, na východě –1 až 2 °C.
Zítra: zataženo, sněhové přeháňky, noc –2 až 2 °C, den –1 až 3 °C.
Čtvrtek: zataženo až oblačno, noc –4 až 0 °C, den –2 až 2 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.