Smrky oslabené suchem zničila na Vysočině invaze brouka: Kůrovec zkosil 5000 fotbalových hřišť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrky oslabené suchem zničila na Vysočině invaze brouka: Kůrovec zkosil 5000 fotbalových hřišť

Hajný Josef Nechvátal ukazuje chodbičky kůrovce.
Hajný Josef Nechvátal ukazuje chodbičky kůrovce. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Suché a horké léto bylo rájem pro kůrovce. Nejpostiženějším regionem je Vysočina. Brouk vylétával z napadených stromů i ze dřeva, které bylo přivezeno ke zpracování.

„Po zásazích lesníků v lesích vzniklo na Vysočině až 2778 hektarů holých ploch. Pro představu je to plocha pěti tisíc fotbalových hřišť,“ vypočítává Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě.
Podobnou situaci nepamatuje za čtyřicet let své praxe ani hajný Josef Nechvátal. Do dubna musí jen v okolí Pávova na Jihlavsku vykácet 40 hektarů smrků.

„Přetvořili jsme les a teď nás příroda nechává sklízet výsledky naší práce,“ říká Nechvátal. V minulosti byl na Vysočině smrk zastoupen do 15 procent. „Teď je to 75 až 80 procent. Smrk se začal ve velkém vysazovat už za Marie Terezie. Současné sucho způsobilo, že oslabené smrky si nebyly schopny vytvořit dostatek pryskyřice na zalití matečních chodbiček lýkožrouta smrkového a ten se množil geometrickou řadou,“ vysvětluje hajný.

Víte, že...

...na jediném stromě se může vyvinout 150 tisíc nových brouků, kteří dokážou zničit dva až osm dalších stromů?

…ke zdraví lesa v okolí Pávova nepřispěla ani obří skladka napadené smrkové kulatiny, kterou tam má dřevozpracující firma? Z té rovněž kůrovec vylétal do širokého okolí.

Pávov. Skládka kalamitního dřeva, ze které vylétl kůrovec do okolí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.