Jak zachránit tonoucího?! U vody bezpečně I | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zachránit tonoucího?! U vody bezpečně I

Důležitá je »bariéra«
Důležitá je »bariéra« (Foto Aha! – Dan Černovský)

Vodní radovánky mohou končit obrovským neštěstím. I když ho nechceme přivolávat, je rozhodně dobré vědět, jak se v takové situaci zachovat. Aha! vám ve spolupráci s odbornicí přináší fotonávod, jak pomoci tonoucímu, ať už jde o dítě nebo dospělého.

V realitě je to jiné

Hlasité volání, plácání do vody a prameny stříkající kolem. Takovouhle scénu můžete vidět jen ve filmu nebo při hře dětí ve vodě. Při tonutí rozhodně ne. To probíhá v mrazivém tichu.

Sobectví je povoleno

Pokud se u takové nepříjemné situace nachomýtnete, rozhodně se hned nevrhejte bezhlavě do vody. „Vždy je zapotřebí nejprve aspoň pár vteřin přemýšlet, a až pak konat. Těch pár vteřin přemýšlení slouží především k vyhodnocení vzniklé situace tak, aby se nakonec ve vodě netopilo víc než jen jeden člověk,“ vysvětluje lektorka plavání z Baby Clubu Juklík Štěpánka Štrougalová s tím, že sobectví je v tomto případě povolené.
Jestliže nejste dobrý plavec, nebo okolní podmínky nezaručují bezpečnou pomoc, vždy se musíte snažit aspoň přivolat pomoc.

Bazén vs. přírodní voda

Kdy můžete bez jakéhokoliv přemýšlení okamžitě skákat pro tonoucího do vody? „Pokud vidíte někoho v nesnázích v bazénu, který má průhlednou vodu, je bez vln a spodních proudů a kde je k okraji blízko,“ popisuje Štěpánka Štrougalová, která je jednou z průkopnic dětského plavání u nás. A ideální je, když ještě před skokem do vody stihnete na situaci upozornit vedle stojícího člověka.

Pokud se taková situace stane v přírodní vodě (moře, rybník, jezero, řeka apod.), vždy věnujte pár vteřin přemýšlení a pamatujte si, že je vždy nutné chránit především sám sebe.

Než začnete zachraňovat...

● Zhodnoťte situaci, jak je voda nebezpečná, zda nejsou vlny, spodní proudy, zda se nepřibližuje motorový člun apod.

● Pověřte jinou osobu, ať podle situace přivolá další pomoc nebo záchranáře.

● Zvažte, zda není lepší tonoucímu podat pádlo, větev nebo není lepší k němu připlout loďkou.

● Uvědomte si, jaké máte na sobě oblečení a v rámci možností co největší množství ošacení před skokem do vody svlečte.

Speciální skok

Pokud pro topící se či vysílenou osobu skáčete, na šipku zapomeňte. Musíte skočit tak, abyste s dotyčným neztratili vizuální kontakt. Skákejte po nohou (ideálně s jednou nohou před sebou a druhou za sebou). Paže mějte roztažené tak, abyste horní část těla a především hlavu udrželi co nejvíce nad hladinou. A očima stále sledujte toho, komu poskytujete pomoc. Výška skoku a doskok samozřejmě musí být bezpečné.

Za bradu jen opravdu vysílené

K tonoucímu je lepší přistupovat zezadu. Pokud doplavete k osobě, která má stále dostatek sil pro boj a vy nejste vybaveni špičkovými záchranářskými pomůckami, vyčkejte zhruba 2 metry od tohoto člověka, a zasahujte až v době, kdy již bude opravdu téměř bez síly. V takové případě se doporučuje rychle ho uchopit za bradu a táhnout k loďce nebo ke břehu.

Takhle ne!

Při tonutí platí přísloví »tonoucí se i stébla chytá«. I když se vám totiž topící zdá vysílený, má obrovský strach, který se přenáší do obrovské síly. A hrozí, že v pudu sebezáchovy stáhne pod vodu i vás.

Důležitá je »bariéra«

Nikdy se k dotyčnému nepřibližujte bez pomůcky jako např. nafukovací matračka, kruh či paddle board. Vytvoří bezpečnou »bariéru« mezi vámi a tonoucím. „Dobrou službu udělá i obyčejná, prázdná PET lahev, která dokáže nad vodou udržet i dospělou osobu,“ říká lektorka plavání Štěpánka.

Unavený plavec

Může se stát, že plavec přecení své síly. Proto by měl vždy být ve skupince jednoho a více dalších plavců, jichž se chytne za ramena, a ti mu pomohou bezpečně na břeh.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.