Jak přežít dlouhou cestu: Čím zahnat nudu, hlad, únavu a pokuty v autě na dovolené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak přežít dlouhou cestu: Čím zahnat nudu, hlad, únavu a pokuty v autě na dovolené

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Už cesta na dovolenou by měla být součástí odpočinku. Když ji dobře naplánujete a nic nepodceníte, nedorazíte do cíle rozmrzelí. 

Dobře plánujte

Nic nezkazí pohodu na cestě jako střet s místními policisty, neplánovaná objížďka nebo nečekané výdaje. Před cestou si proto zkontrolujte povinnou výbavu ve všech zemích, kterými budete projíždět, základní předpisy včetně nejvyšších povolených rychlostí, systém placení dálnic i aktuální dopravní omezení. Ideálně si naplánujte i vhodná místa se zajímavostmi po cestě, kde můžete udělat delší přestávku a protáhnout se, případně přespat.

Dostatečně spěte

Energetické nápoje a káva dokáží oddálit a zamaskovat únavu, tělo si ale po jejich požití neodpočine, a o to silněji se únava projeví, když jejich účinek odezní. Řidič by proto měl využívat přirozeného biorytmu a vyrazit brzy po ránu, dělat bezpečnostní přestávky a v případě potřeby si dát i během přestávky půlhodinového šlofíka. Při jízdě v noci jsou sice silnice prázdnější, ale statisticky mnohem více hrozí mikrospánek.

Pohodlně se oblečte

V autě dlouho sedíme a pohodlí je proto mnohem důležitější než móda. Ideálním oblečením jsou volné šaty a tepláky. Řidič by měl mít na nohou lehké, vzdušné a zároveň pevné boty, které po pedálech nekloužou. Boty byste si neměli příliš utahovat a ponožky by neměly mít příliš upnuté gumičky, abyste zabránili otékání nohou.

Jezte lehce

Ovoce či zelenina pokrájené v krabičce, sendviče s celozrnným chlebem a suché skořápkové plody. To je podle odborníků nejlepší strava na dlouhou cestu. Vyhněte se sušenkám a příliš sladkým jídlům, stejně jako jídlům, které se rychle kazí. Při zastávkách v restauracích a na odpočívadlech nejezte těžká jídla, mohou ovlivnit pozornost za volantem.

Zabavte posádku

Zastávky na zajímavých místech, audioknihy nebo dobrá hudba zaženou nudu na cestě spolehlivě. Jestli cestujete s dětmi, přibalte jim i oblíbené hračky, knížky, nebo třeba omalovánky. A oprašte staré dobré slovní hry. V případě, že se vaše děti baví výhradně s tabletem nebo mobilem v ruce, nezapomeňte krom dostatku her a filmů před cestou zabalit i nabíječky s konektorem na autozapalovač a sluchátka.

Zkontrolujte vůz

Proveďte alespoň základní kontrolu vozu. Cesta bude bezpečnější a vyhnete se i problémům s policejními kontrolami. Tohle můžete zkontrolovat sami:

*Gumy – Hloubka vzorku 1,6 je v zahraničí minimum. Počítejte s tím, že minimálně tuto hloubku musí mít pneumatiky mít i po návratu. Evropské autokluby proto doporučují alespoň 3 milimetry.

*Světla – Přední i zadní světla, blinkry a osvětlení registrační značky musí svítit. Pro jistotu si přibalte i náhradní žárovky, v zahraničních servisech může být i podobná prkotina drahá.

*Kapaliny – Zkontrolujte hladinu oleje, chladicí kapalinu a směs do ostřikovačů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.