Servis pro ženy: Kdy vyhodit rtěnku, stíny nebo pudr? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Servis pro ženy: Kdy vyhodit rtěnku, stíny nebo pudr?

..
.. (shutterstock.com)

Máte v kosmetické taštičce dva roky starou řasenku, kterou stále používáte? A kdy jste si naposledy měnila make-up? Stejně jako potraviny, tak i kosmetika má stanovené datum spotřeby!

Že jste si toho nikdy nevšimli? Nebo to neřešíte? Chyba! Riskujete tím svoje zdraví. Prošlá líčidla totiž mohou vyvolat alergickou reakci, způsobit pořádné podráždění kůže či dokonce infekci. Datem spotřeby musí být přitom označený každý kosmetický výrobek. Pokud nenarazíte na obalu přímo na vyražené datum, určitě tam někde bude symbol otevřeného kelímku s číslicí. To znamená, kolik měsíců se může daný produkt používat od prvního otevření.

Make-up
Zde platí pravidlo, že pokud váháte při nákupu, vždy se přikloňte k tomu, který má pumpičku. K samotnému produktu se nedostane vzduch, takže jen tak nevyschne se do něj dostávají bakterie, které tam mohly začít množit a urychlily by zkažení make-upu.
Datum spotřeby: S pumpičkou 18 – 24 měsíců, bez ní se doporučuje 12 měsíců.

Pudrové produkty
Do této skupiny patří jak pudry, tak například tvářenky či bronzery. Zde bývá asi největší problém »dopotřebovat « daný produkt ve stanovené době. Pokud na nanášení používáte štětce, které pravidelně čistíte, můžete pudr používat až 3 roky.
Datum spotřeby: Nejčastěji se uvádí 24 – 36 měsíců.

Oční stíny
Zde je to stejné jako s pudrovými produkty na tváře a obličej. Pokud používáte štětce, o které se staráte, nemusíte se bát na víčka dát ani tři roky staré stíny. Pokud nanášíte barvičky pěnovými aplikátory, tak je nezapomeňte pravidelně obměňovat – zde se doporučuje výměna jednou za měsíc.
Datum spotřeby: Pudrové stíny 24 – 36 měsíců, pozor na krémové, ty se doporučuje po 12 měsících vyhodit.

Rtěnka
Dva až tři roky. Zde se údaj o spotřebě liší podle výrobců, a především podle složení. Produkty, které připomínají spíše balzám, je doporučeno vyměnit po 12 měsících, produkty typu lesk na rty pak po 24 měsících. A na závěr klasické rtěnky. Ty vám mohou sloužit i zmíněné tři roky. Dobré je rtěnku nevystavovat moc vysokým teplotám a samozřejmě nepoužívat v případě, že máte na rtu opar či bojujete s afty.
Datum spotřeby: Lesky 24 měsíců, rtěnky 36 měsíců.

Řasenka
Kapitola sama o sobě jsou řasenky. Je to totiž produkt, který je všemi výrobci doporučován vyměňovat velmi často. Pokud se malujete prošlou řasenkou, riskujete asi nejvíce, protože s ní manipulujete opravdu blízko očí a vykoledovat si tak můžete zánět či infekci.
Datum spotřeby: 3 až 6 měsíců

Okamžitě pošlete do koše, pokud...
...se rtěnka začne drolit či změní svoji barvu!
...stíny změní konzistenci a jsou více suché, případně začnou zapáchat.
...v make-upu najdete žmolky a přijde vám, že hrudkovatí
....pudrové produkty vytváří v obalu jakési shluky hrudek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.