Jaro láká do pedálů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jaro láká do pedálů

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Sloveská agentura pro cestovní ruch)

Chystáte se na první výlet na kole do jarní přírody? Nenechte si ho zkazit vrzajícím nebo nebezpečným kolem. Aha! vám poradí, co zkontrolovat, namazat a dotáhnout.

Dofoukněte pneumatiky
Správný tlak, který má pneumatika mít, najdete vyznačený na boku pláště. Udávané rozmezí nepřekračujte ani na jednu stranu, do terénu je lepší mít tlak nižší, na asfalt vyšší. U horských kol bývá tlak zhruba 1,4 až 2,5 baru, u silničních 8 až 10 barů a u krosových kol někde mezi.

Vyčistěte ho a namažte
Při čistění kola můžete použít speciální přípravky a myčky na řetěz, nebo si vystačit s kartáčkem na zuby, kartáčem či štětkou a teplou vodou s jarem. Po očištění je třeba pohyblivé části dobře namazat vhodným přípravkem. Speciální přípravek vstříkněte i do bovdenů, ve kterých vedou lanka. Při čistění nepoužívejte tlakovou vodu, která by mohla poničit ložiska.

Zkontrolujte komponenty
Na kole nesmí nic nepřirozeně cinkat nebo vrzat a rozhodně by se nemělo nic viklat. Tohle zkontrolujte:
Kola – Kola jedno po druhém roztočte a sledujte, zda někde nedrhne nebo se nevychyluje. Pak byste museli nechat vycentrovat ráfek. Pokud máte v pořádku ložisko a vše je utaženo, mělo by se kolo točit hladce, plynule a tiše. Zkontrolujte také, jestli nemáte uvolněné špice nebo zpuchřelé pláště.
Brzdy – Před první jízdou zkontrolujte, zda kolo brzdí. Opotřebované brzdové destičky či špalíky vyměňte.
Převody – Šroubky na měničích mají tendenci se povolovat a před první jízdou je třeba přehazovačku seřídit a vyzkoušet. Problémy s přehazováním může způsobovat i řetěz, opotřebovaný vyměňte.
Pedály – pokud máte nášlapné pedály, vyčistěte a promažte i jejich mechanismus.

Zkontrolujte výbavu
Nezapomeňte na povinnou výbavu. Do té patří odrazky (přední, zadní, na obou kolech i na pedálech), přední a zadní brzda a zátky na konci trubek řidítek. Světla (přední bílé a zadní červené) jsou povinná za snížené viditelnosti. Helma je povinná do 18 let věku. Pro jízdu v šeru použijte reflexní prvky umístěné alespoň na levé straně těla.

Pozor na alkohol
Plánujete se při jarní vyjížďce stavit na jedno? Pak si dejte dobrý pozor, alkohol je tabu. Na kole jste totiž účastníci silničního provozu a hrozí vám pokuta 2,5 až 20 tisíc korun. A pokud nadýcháte přes 1 promile i 25 až 50 tisíc korun. Naštěstí vám nehrozí ztráta bodů, sebrání řidičáku na auto ani zákaz řízení kola.

Přečtěte si
Josef124
15. 11. 2019 • 14:19

My jezdíme s manželkou také rádi na kole. Vloni jsem nám proto koupil z http­s://ww­w.fil­sonsto­re.cz/ střešní nosič kol na auto, abychom mohli jet třeba na Šumavu a tam si to projet na kole. Do té doby jsme jezdili jen po okolí. Teď máme konečně více možností, takže jsme toho za letošní léto projeli poměrně hodně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.