2,5 milionu Čechů v ohrožení: Jak se bránit alergiím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

2,5 milionu Čechů v ohrožení: Jak se bránit alergiím

...
... (istock.com)

Různými alergiemi trpí 2,5 milionu Čechů. U někoho jsou jejich projevy tak silné, že se neobejde bez léků předepsaných alergologem, řada lidí si ale od mírnějších obtíží pomáhá volně prodejnými preparáty. 

Pokud přemýšlíte o tom, že nechcete být vy či vaše děti odkázáni na polykání pilulek, možná hledáte jiné cesty, jak se s alergiemi vypořádat. Nebo je alespoň omezit jen na to nejexponovanější období. Přečtěte si následující tipy!

Častěji převlékejte postel
Výměna a praní ložního prádla se u alergiků doporučuje mnohem častěji, a to jednou za 7 – 10 dní. To je důležité nejen kvůli roztočům přítomným v domácnosti celoročně, ale také právě kvůli pylovým částečkám, které na textilu, tedy i tom ložním, ulpívají. Prát by se mělo aspoň při teplotě 60 °C.

Posilte obranyschopnost probiotiky

Výzkum vedený na univerzitě v Ósace prokázal, že některá probiotika jsou účinná při léčbě projevů alergií v oblasti nosní sliznice a dutin. Ale nejste odkázáni pouze na probiotické přípravky, zařaďte do stravy více kysaných mléčných výrobků a nakládanou zeleninu – hitem je kysané čínské zelí kimči!

Pijte zelený čaj
Tento nápoj je nabitý látkami blokujícími histamin a imunoglobin E, které způsobují alergické projevy. Že vám zelený čaj nechutná? Zkuste práškový zvaný matcha, který se dá přidat třeba do ovocného jogurtu nebo kaše.

Využívejte HEPA filtry
Většina alergenů v domácnosti je usazená na kobercích, nábytku a čalounění. Důležitý je tedy pravidelný úklid kvalitním vysavačem ideálně s HEPA filtrem. Tento filtr vyžadujte také při výběru čističky vzduchu, která vás zbaví i drobných pylových zrnek.

Proplachujte si nos
Aby mohla proběhnout alergická reakce na sliznici dýchacích cest, musí se na ní usadit alergii vyvolávající částečky. Pokud však najdete cestu, jak sliznici očistit, omezíte i nepříjemné příznaky. Tělo má své vlastní mechanismy a v případě nosní sliznice jde o produkci hlenu, který vysmrkáme. My mu však můžeme pomoci, a to propláchnutím nosních dýchacích cest mírně slanou a vlažnou vodou. K tomu slouží konvička zvaná néti, vynález indických jogínů. Konvičku seženete v lékárně nebo v e-shopu.

Přečtěte si
Lubica258
11. 6. 2019 • 06:09

Mě bohužel začala také trápit alergie. Zhruba před 2 lety se u mě objevily první příznaky. Jaro je vždy peklo. Letos jsem si koupil domů čističku vzduchu http­s://ww­w.vz­dusin­.cz/cis­ticky-vzduchu , která má několik filtrů a vyčistí ze vzduchu všechen pyl, takže alespoň doma se mi dýchá dobře.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.