Rádce Aha!: Potraviny pro zdravé zuby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rádce Aha!: Potraviny pro zdravé zuby

...
... (Shutterstock.com)

Na zdraví našich zubů a dásní má vliv především správná péče v podobě důkladného čištění zubů, dentální hygieny, pravidelných návštěv u zubaře. A samozřejmě také genetika. Velkou část celkového zdraví chrupu ovlivňuje ale i to, co jíme. 

Jaké potraviny zubům škodí?
- příliš sladké
- kyselé
- tvrdé

Které potraviny zubům prospívají?
Sýry
Jsou totiž bohaté na vápník a bílkoviny (kasein), které posilují zubní sklovinu. Navíc výzkum odborného periodika General Dentistry zjistil, že konzumace sýrů zvyšuje v ústech hladinu PH a tím snižuje i riziko zubního kazu.
Sýry také musíme díky jejich konzistenci při jídle žvýkat a to zvyšuje výskyt slin v ústech. Ty napomáhají udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní a eliminují bakterie. Podle studií je ideálním sýrem pro zuby čedar, protože je zásaditý.

Žvýkačky bez cukru
„Mnoho lidí se obává, že žvýkačky jsou na zuby nezdravé a mohou vytahovat plomby. Opak je ale pravdou,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Žvýkačky bez cukru naopak pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech. Navíc kvalitní plomby se nedají jen tak vytáhnout žvýkačkou. Důležité je ale mít vždy žvýkačky bez cukru, protože cukr je potravou bakterií, které způsobují zubní kaz.

Mléko
Velmi prospěšné je také po jídle občas vypít trochu mléka, především po mlsání sladkostí. Mléko umí dobře neutralizovat kyseliny v ústech. Navíc obsahuje vápník, který dobře posiluje zubní sklovinu a snižuje vznik paradentózy.

Jablko
I když vysoká konzumace ovoce (především citrusových plodů) se obecně kvůli zdraví zubní skloviny příliš nedoporučuje, tak jablka jsou naopak přínosná. Již naše babičky říkaly: „ Když nemáš kartáček, tak si vyčisti zuby jablkem.“ Toto je samozřejmě přehnané tvrzení, ale zrnko pravdy na tom je. I když jablka obsahují cukr, tak zároveň obsahují i vodu a vlákninu. Navíc vláknovitá struktura jablka masíruje dásně a jeho žvýkání mírně odstraňuje povrchové nečistoty, takže má tzv. abrazivní účinky,

Zelený a černý čaj
V zeleném a černém čaji jsou obsaženy sloučeniny polyfenoly, které pomáhají v ústech zpomalovat růst bakterií. Vědci na univerzitě v Chicagu dokonce zjistili, že lidé, kteří si několikrát denně vyplachovali ústa neslazeným černým čajem, měli na zubech méně plaku než lidé, kteří si po stejnou dobu vyplachovali ústa čistou vodou. Polyfenoly také pomáhají bojovat proti špatnému dechu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.