České krávy mají vycucaná vemínka: Každá vyprodukuje 8525 litrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

České krávy mají vycucaná vemínka: Každá vyprodukuje 8525 litrů!

České krávy patří mezi nejproduktivnější i díky kvalitnímu krmivu.
České krávy patří mezi nejproduktivnější i díky kvalitnímu krmivu. (Foto – Michal Protivanský, ara)

Množství českých krav klesá, výnosy mléka z jejich vemínek ale rostou. Tuzemské mléko patří k tomu nejlepšímu a je o něj zájem. Například v Číně se prodávalo až za sto korun za litr!

Zatímco v roce 1989 bylo na českém území 1,23 milionu dojnic, v současnosti jich máme 361 tisíc. Produkce je však přibližně stejná, tedy okolo tří miliard litrů mléka za rok, a to díky zvýšení výnosů.


Volný pohyb
„90 % dojnic má dnes volný pohyb a dohlíží se na přirozené životní podmínky pro zvířata včetně kvalitní krmě a mikroklimatu,“ vysvětluje zvýšenou produktivitu Jan Doležal z agrární komory. Důležité je také, že jen tři procenta tuzemského mléka nejsou vhodné ke spotřebě, například v Polsku je to přes 20 procent.

Udáváme trend
Evropské mléko je ve světě považováno za nejkvalitnější díky přísným normám. Čeští producenti se však snaží tyto hranice ještě posouvat a pod označením Q CZ v obchodech naleznete tu nejvyšší jakost. „Postupně se snižuje množství cizorodých látek, mikroorganismů i somatických buněk. V těchto faktorech převyšujeme kvalitu stanovenou Evropskou unií,“ říká Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

V Číně za stovku!
Zatímco v tuzemsku je cena litru krabicového plnotučného mléka okolo 20 korun, v Číně se v roce 2008 mléko z české produkce prodávalo i za sto korun za litr. V Číně totiž tou dobou probíhala mléčná krize, kdy se tamním sušeným mlékem otrávilo a zemřelo přes 6 tisíc lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.