Madeta přišla o 200 tisíc litrů: Válka o dodávky mléka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Madeta přišla o 200 tisíc litrů: Válka o dodávky mléka!

Madeta přišla o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně.
Madeta přišla o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně. (Marek Podhora, Mlada fronta E15)

Přijde Madeta o miliardu ročně? Jeden z největších dodavatelů mléka, družstvo JIH, totiž oznámil, že této společnosti sníží dodávky o 200 tisíc litrů denně. Ty pošle za lepší výkupní ceny do Německa. 

Jihočeské družstvo JIH kontroluje 16 procent českého trhu, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů mléka a bylo jedním z hlavních dodavatelů Madety. Nyní bude velkou část mléka dodávat do německého Chamu, a to právě na úkor českého podniku. „Důvod je ekonomický. Není to konkrétní cena v daném měsíci, ale dlouhodobě byl výkup v Německu vždycky vyšší o nějakých třicet čtyřicet haléřů, ale bylo období, kdy i o korunu,“ řekl Karel Bednář z družstva JIH. Dotaz redakce Aha!, proč společnost Madeta také nezvýšila výkupní cenu, nechalo vedení firmy bez odpovědi. Podle ČTK Madeta družstvu nabízela výkupní cenu 8,9 koruny za litr. „Za loňský rok od nás mají nejvyšší cenu v republice,“ uvedl ředitel mlékárny Milan Teplý.


Přijdou o miliardu
Odstávka dodávky 200 tisíc litrů, což představuje více než pětinu produkce, je přitom pro Madetu problém. Ročně by to mohlo znamenat propad tržeb až o miliardu. „Budeme vyřazovat výrobky. To všechno platí, pokud neseženeme mléko,“ podotkl Teplý s tím, že firma již zajistila přibližně 50 tisíc litrů od jiných dodavatelů. Zbylých 150 tisíc litrů pak musí získat do začátku července, jinak se nevyhne částečnému omezení výroby. Což by se mělo týkat výroby trvanlivého a sušeného mléka.

Víte, že...
...Madeta denně zpracuje zhruba 950 000 litrů suroviny ve čtyřech závodech v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově? Ztráta 200 000 litrů z přibližně 630 000 litrů, které dodává družstvo JIH, je tedy velmi výrazná.

 

Petr Havel (63), agrární analytik:
Výrobky nepodraží!
Podle odborníků se cena mléka na pultech českých obchodů nezvedne. „Dopady této cenové války mezi družstvem JIH a Madetou koncový spotřebitel nepocítí, ceny neporostou. Naopak, pokud by Madeta přistoupila na zvýšenou cenu výkupu, cena by bývala mohla vyrůst,“ vysvětlil Havel, podle kterého je jednání obou stran pochopitelné. „Systémově je to však špatně. Do Německa budeme vozit surovinu, ze které oni vyrobí jogurty, které nám sem pak budou dovážet,“ uzavřel Havel.

Dlouhodobý spor
Nyní oznámené ukončení části dodávek je pokračováním dlouhodobého obchodního sporu mezi oběma stranami, který provázelo kolísání podílu družstva JIH na zásobování Madety. Zatímco v roce 2002 dodávalo mlékárně 70 procent suroviny, v roce 2010 to byla jen polovina. Nyní družstevníci dodávali zhruba dvě třetiny mléka zpracovávaného Madetou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.