Brníř Bobr (43) upletl i podprsenku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Brníř Bobr (43) upletl i podprsenku

Brníř Bobr ukazuje jednu z kukel.
Brníř Bobr ukazuje jednu z kukel. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv brníře Bobra)

Vyučil se truhlářem, ale zakotvil na dráze. Veškerý volný čas však věnuje Miroslav Krédl (43) z Havlíčkové Borové na Havlíčkobrodsku, kterému všichni přezdívají brníř Bobr, kroužkovým zbrojím.

Chlap jako hora vládne titěrkou prací. Razí a nýtuje mini kovové kroužky o průměru i 3,2 milimetry. „Dělám to už 20 let. Potřeboval jsem zbroj, tak jsem to zkusil sám z kroužků. Nedochovaly se žádné nákresy ani nástroje. Jezdil jsem po muzeích, přeměřoval, fotil. Podle toho pak vymýšlel a vyráběl,“ přiblížil. Kromě domácí dílny má malou cestovní. V ní předváděl um ve Zlíně v parku, který se proměnil ve středověk.



Jde o relax

Vyrábí různé košile, kukly, nákrčníky, rukavice. Na přání vznikla ale i podprsenka či kondom. „Po večerech vyrábím kroužky. Uklidňuje mě to. Splétám je pak klidně i ve vlaku,“ konstatoval. Nejnáročnější je podle něj římská zbroj do 2. století našeho letopočtu, jde vlastně o drátěnou košili, na níž jsou zavěšeny malé plíšky z mosazi, bronzu, stříbra nebo měkké oceli. „Nejdříve musím vyklepat malé plátky, prorazit dírky a ze zadní strany provléknout kroužky,“ popsal.

Největší dílo – mohutná košile
„Obvod hrudníku byl 160 cm, délka 119 cm, rozpětí rukávů 220 cm. Vážila 11 kilogramů a bylo na ní přesně 88 tisíc kroužků. Nejvíce práce mi ale dala moje osobní košile. Dělal jsem na ní 2400 hodin,“ řekl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.