Krása »smotaných« nití | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krása »smotaných« nití

Když byla dívka zamilovaná, i takto si zvěčnila svého milého.
Když byla dívka zamilovaná, i takto si zvěčnila svého milého. (Foto AHA! – Slávka Červená)

Má úžasné nápady, které nenechává ladem. Marta Stiborová (78) léta sbírá staré zaprášené věci a vdechuje jim nový život. Nyní jimi potěšila ve vlastní zahradě v Brusném na Kroměřížsku přátele i turisty.

Její láskou jsou ruční práce našich babiček a prababiček. „Léta jsem je sbírala. Obcházela sekáče, starožitnosti. Mnoho mi jich přinesli i přátelé a známí, když viděli, že z toho mám radost. Mám stovky ubrusů, deček, krajek. Dlouho jsme si říkala, že bych tu krásu měla ukázat i jiným,“ přiblížila sběratelka kypící energií a elánem.


A to nyní udělala. Vyzdobila jimi zahradu naproti rodinnému mlýnu Brusenka. Čtyři dny prala, žehlila a instalovala. Vznikla tak unikátní výstava – Krajka v krajině aneb Kouzelné ruce našich babiček. Opravdu podívaná. „Mám ráda tyto staré věci. Mají ducha. Instalovala jsem jich na 300 a ještě jich mnoho zbylo, už nebylo místo. Chtěla jsem ukázat dřívější šikovnost žen. Co nádherného vytvořily, co bývalo součástí domácností a na co dnes nezbývá čas,“ podotkla.


Staré hrnce jako květináče
Paní Marta je všeuměl. Za totáče si zásadně sama šila a ohromovala v netradičních modelech. Vyráběla kožené pásky a kabelky. Když byl rodině vrácen starý mlýn, zaměřila svůj um tam. „Šmejdila jsem okolo popelnic a mnohé haraburdí, co lidé vyhazovali, jsem považovala za poklady a vše zužitkovala. Hodily se mi kdejaké plechové hrnce, nádoby. Jsou v nich kytky,“ konstatovala. Však také návštěvníci na výzdobu interiéru i okolí pějí jen chválu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.