Výstava Gotické umění krásného slohu na Pražském hradě připomíná: 600 let od smrti Václava IV. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výstava Gotické umění krásného slohu na Pražském hradě připomíná: 600 let od smrti Václava IV.

Pastoforium ze Svatováclavské kaple chrámu sv. Víta. Je určené pro ukládání liturgických nádob s eucharistií.
Pastoforium ze Svatováclavské kaple chrámu sv. Víta. Je určené pro ukládání liturgických nádob s eucharistií. (Foto Aha! – Michal Protivanský)

Zlacené monstrance, pohřební roucha i vzácné malby a sochy. Výstava v Císařské konírně na Pražském hradě připomíná dnešní výročí 600 let od úmrtí krále Václava IV. (1361-1419). Návštěvníci uvidí unikátní české památky evropského formátu.

Václavu IV. současníci i historici někdy vyčítají, že se příliš nepotatil a nenavázal na vladařské úspěchy svého otce Karla IV. (1316 - 1378). „Právě za jeho vlády ale nastává druhý vrchol gotického umění v Čechách,“ upozornil historik umění Jan Royt. Umění okolo roku 1400 se nazývá krásný sloh. „Vrcholná gotika se začíná měnit na gotiku pozdní,“ uvedl hlavní autor výstavy, historik umění Jaroslav Sojka. České umění tehdy dosahovalo evropského formátu, což dokládá množství zápůjček ze zahraničí.

Vzácné předměty

Umění této doby představují například sochy madon, nástěnné malby, fragmenty architektonické výzdoby svatovítské katedrály, ale i draze zlacené monstrance. Tou nejvzácnější je Sedlecká monstrance, která je naší nejstarší dochovanou schránkou z gotické doby. Návštěvníci uvidí také pohřební oděvy, které patří k nejvýznamnějším souborům středověkých textilií. Výstava je otevřena ode dneška až do 3. listopadu v Císařské konírně na Pražském hradě.

Unikátní 3D tisk

Ne všechny exponáty bylo možné na výstavu přímo dovézt. Například konzole s motivem Adama a Evy ze svatovítské katedrály by se musela doslova »odseknout« z prostoru za oltářem. Tam ji veřejnost běžně nemůže vidět, a tak byla pomocí 3D tiskárny zhotovena její kopie.

Krása a umění

Umění krásného slohu se vyhýbá těžkým tématům tehdejší doby, jako byly morové epidemie, papežské schizma či dvojí zajetí panovníka. „Vidíme především krásu té doby. Lidé hledali ideál krásy,“ vysvětlil Jaroslav Sojka.

Miloval iluminace

Václav IV. je z líčení historiků znám jako panovník, který před vladařskými povinnostmi utíkal a raději se věnoval lovu či pitkám. Ovšem byl také velkým milovníkem knih a iluminací, což na výstavě dokládají originály i faksimile četných knih. K těm nejvýznamnějším patří Bible Václava IV., která vznikla v Praze koncem 14. století.

Zemřel po defenestraci

Václav IV. k nastupujícímu husitství dlouho nezaujal jednoznačný postoj. V roce 1419 sílící nepokoje v Praze chtěl vyřešit tím, že kompletně vyměnil novoměstskou radu. Noví konšelé se postavili proti husitům, kteří je na oplátku 30. července 1419 vyházeli z oken Novoměstské radnice. Když se král zprávu dozvěděl, rozzuřil se a snad dostal mrtvici. Na její následky 16. srpna 1419 zemřel.

Zápůjčka až z USA

Na výstavě jsou vzácné předměty zapůjčené z různých míst nejen u nás. Najdete tu exempláře z Německa, Rakouska, Anglie, Francie a dokonce až z metropolitního muzea v New Yorku. „V Císařské Konírně je nejlepší prostor na vystavování zahraničních zápůjček, jsou tu nejlepší klimatické podmínky,“ vysvětlil Jaroslav Sojka výběr místa, kde se výstava koná.

Kdy, kde, za kolik?

KDY: 16. srpna až 3. listopadu, denně 10 - 18 hodin

KDE: Císařská konírna na Pražském hradě

ZA KOLIK: Dospělí 180 korun, děti 70 korun



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.