Výstava exotického ptactva: Létajicí drahokamy sosají nektar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výstava exotického ptactva: Létajicí drahokamy sosají nektar

Strdimilům se přezdívá též afričtí kolibříci, ti »praví« totiž žijí jen v Jižní Americe.
Strdimilům se přezdívá též afričtí kolibříci, ti »praví« totiž žijí jen v Jižní Americe. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Krása, až oči přecházejí! Ne nadarmo se strdimilům přezdívá »létající drahokamy«. Tak trochu pomalejší kolibříci se kovově lesknou a pořádají nálety na nektar. 

Na výstavě v botanické zahradě Na Slupi je k vidění na 90 druhů exotických ptáků. „Klenoty naší výstavy jsou překrásní strdimilové, kterých je ve voliéře dohromady deset,“ pochlubila se chovatelka a zakladatelka záchranné stanice pro papoušky Laguna Magdalena Žohová (54).
Návštěvníky pobaví především krmení strdimilů. „Jsou jako kolibříci, sosají dlouhým zahnutým zobákem nektar z květů a přitom se ve vzduchu zastaví,“ vysvětlila Žohová. Na rozdíl od kolibříků, jejichž křídla při kmitočtu až 90 kmitů za sekundu vidíme jen rozmazaně, jsou »létající drahokamy« o něco pomalejší.



Kdy a za kolik?
Kdy: Od 10:00 do 18:00, do 1. září
Kde: Skleníky botanické zahrady na Slupi
Za kolik? Dospělí 100 Kč, děti a senioři 50 Kč

Na čem si smlsnou?
Speciální nektar je namíchaný z vody a květinových cukrů v prášku, přesně připravených podle potřeb strdimilů. Chovatelka jim ho do květinových atrap nalévá několikrát denně. Rádi si však smlsnou i na hmyzu, nebo si dají ovoce. „Momentálně jim chutnají meruňky,“ dodala Žohová.

Zachraňují papoušky
Záchranná stanice Laguna se stará o odložené papoušky v nouzi. Zaměřují se především na velké papoušky s poruchami chování, se kterými bylo špatně nakládáno. Více informací naleznete na www.spolecnost-laguna.cz. Číslo transparentního účtu: 2501164977/2010.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.