Výstava o Tutanchamonovi: Světová premiéra v Praze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výstava o Tutanchamonovi: Světová premiéra v Praze!

K vidění jsou i legendami opředené mumie.
K vidění jsou i legendami opředené mumie. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Ivan D. Hladík, Národní muzeum)

Vydejte se na cestu časem a od Théb po Údolí králů objevujte stopy egyptské civilizace. Unikátní výstava o životě a době legendárního faraona Tutanchamona začíná dnes v historické budově Národního muzea.

Už na začátku výstavy se ve tmě promítá tvář faraona. Ta se pak za tajuplných zvuků promění ve vstupní bránu do časů starého Egypta. Tajemný hlas uvede příběh jednoho z nejznámějších egyptských vládců a pozve vás do minulosti, do podsvětí i na věčnost. Tak začíná výstava Tutanchamon RealExperience.


Desítky exponátů
Se sluchátky na uších a se zatajeným dechem máte možnost vidět desítky exponátů. „Kdybych měl uvést jediný artefakt, za kterým stojí za to sem přijít, pak je to socha mladého faraona zapůjčená z Musea August Kestner v Hannoveru,“ řekl Aha! egyptolog Miroslav Bárta.

Začíná v Česku
Výstava návštěvníky přenese do let 1333 až 1323 před naším letopočtem. Začíná dnes v historické budově Národního muzea. „Je nám ctí, že výsledek mezinárodní spolupráce zahájí svou cestu Evropou právě tady,“ řekl Aha! Alberto Rossetti, prezident společnosti Civita Mostre e Musei, která se na výstavě také podílí. Svým provedením se výstava odlišuje od všeho, co bylo dosud v Česku k vidění.

Víte že...
...z Prahy projekt na jaře zamíří do italského Milána a dalších světových měst? „Všude tam představíme i artefakty z českých sbírek,“ upřesnil Aha! generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.


Tutanchamon RealExperience
Kde: Národní muzeum, Václavské nám. 68, Praha 1
Kdy: 21. 8. 2019 až 31. 1. 2020
Za kolik: 320 Kč, senior 65+, děti 6 až 15 let a studenti 270 Kč, rodinné 520 Kč

Vstupenka do příběhu
Výstava uchvátí poklady ze sbírek pražského Náprstkova muzea, částí věnovanou významnému českému egyptologovi Jaroslavu Černému (†72), ale zejména multimediální podívanou vytvořenou díky nejmodernějším technologiím. Ta umožňuje návštěvníkovi doslova vplout do proudu času a projít věčností, kterou se dle legend měl ubírat samotný faraon.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.