Prapor z bitvy na Bílé hoře: Pod císařskou zástavou vyplenili i Písek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prapor z bitvy na Bílé hoře: Pod císařskou zástavou vyplenili i Písek

Kurátor výstavy v Prácheňském muzeu Jaroslav Jiřík.
Kurátor výstavy v Prácheňském muzeu Jaroslav Jiřík. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Fragment originálu válečného praporu z bitvy na Bílé hoře, který je na pár dní vystaven v Písku, vyvolává bouřlivé emoce. Právě pod takovou zástavou totiž slavný generál Buquoy vyplenil při stavovském povstání město. Mnozí z návštěvníků netuší, jaký pogrom město postihl.

Připomíná ho krátkodobá výstava artefaktů věnovaná generálovi Karlu Bonaventurovi hraběti de Buquoy (1571 – 1621), který vedl císařská vojska proti českým stavům a Písek dobyl dokonce opakovaně. „Vojevůdce vtrhl do města v srpnu 1619 a v září 1620. Tehdy žilo v Písku kolem dvou tisíc lidí. Vojáci vybili celou mužskou populaci, asi 1200 mužů. Místní jsou šokovaní. Většina z nich o tom, jakými hrůzami si muselo město projít, nic neví,“ řekl kurátor výstavy v Prácheňském muzeu Jaroslav Jiřík.
Podle některých pramenů byla Buquoyova válečná kořist získaná v Písku až čtyři tuny zlata.

I zakrvácená košile

Kromě vzácného praporu s císařskou orlicí je v muzeu k vidění i vyšívaný obraz ze sametového brokátu, který byl použit jako válečná zástava v bitvě u Záblatí na Prachaticku. Třetím dochovaným artefaktem je kazeta se zakrvácenou košilí, kterou měl slavný vojevůdce na sobě, když u Nových Zámků padl. Uvedené předměty pochází z majetku rodiny Buquoyů a byly zapůjčeny z rodového archivu uloženého v Nových Hradech.

Profesionální voják Buquoy

Známý generál se narodil ve Francii 9. ledna 1571. Jako profesionální voják vstoupil do služeb císaře Matyáše Habsburského (1557 – 1619) v dobách stavovského povstání. Úkol měl jediný: »zkrotit rebelii« českých stavů. Na počátku třicetileté války byl velitelem císařských vojsk a na svém kontě má několik důležitých vítězství. Jednou z nich byla bitva u Záhoří na Českobudějovicku, kde 10. června 1619 zvítězil nad protestantskými vojsky. Zemřel v boji proti uherským stavům 10. července 1621 u Nových Zámků.

Vítěz od Písku a Bílé hory

Kdy? do 20. října, od 9.00 do 17.00
Kde? Prácheňské muzeum Písek
Za kolik? 40 Kč, děti 20 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.