Expozici domečků pro panenky: Svět miniaturních příběhů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Expozici domečků pro panenky: Svět miniaturních příběhů

Gil Bomber ve svém ráji. O své sbírce každému ráda povypráví.
Gil Bomber ve svém ráji. O své sbírce každému ráda povypráví. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Vstoupíte a nevěříte vlastním očím. Během okamžiku jste v miniaturním světě dávných příběhů, které se vám rozehrávají před očima. Unikátní expozici domečků pro panenky vytvořila Angličanka Gil Bomber (77) z Bavorova. Sbírá je přes 40 let.

Vždy snila o malém muzeu. Sen si splnila až teď daleko od rodiště v jižních Čechách. Některé domky dostala, jiné koupila od sběratelů a další stále shání v aukcích či na internetu. Stav nerozhoduje. S velkou láskou jim vrací původní krásu. Vymýšlí, vyrábí a sestavuje interiéry pro jednotlivé podnájemníky a tak jim vdechuje život.
„Je tu vystaveno přes 40 domečků a exponátů, při renovaci mi pomáhá dcera. Hodí se mi všechno. Příčky posuvných dveří u japonského domečku jsou třeba z párátek,“ uvedla sběratelka.


K vidění jsou i kuriozity. Interiér staré kuchyně v plechovém hrnci, garáž cyklisty v chlebníku či kancelář počítačového technika v boxu na diskety. „Lidé se mě ptají, proč tu krásu nevystavuji v Českém Krumlově nebo v Praze. Ale já jsem důchodce, už nechci pracovat. Toto je můj koníček. Tady mám čas si o něm s návštěvníky povídat a vidět, jak se nechávají unášet vzpomínkami na dětství,“ svěřila se Gil.


Má české kořeny
Sběratelka Gil Bomber se sice narodila v Anglii, ale má české kořeny. „Maminka pocházela z Čkyně na Prachaticku. Táhlo mě to sem. Rozhodla jsem se tady koupit dům. Část roku jsem v Čechách a do Anglie často jezdím,“ řekla sběratelka. A jak se ocitla právě v Bavorově? „Asi v roce 1985 jsem byla v Čechách s karavanem. Chtěli jsme do kempu, ale měli plno a už byla tma. V Bavorově na náměstí jsme oslovili paní a ta uměla anglicky! Jaká náhoda. Nechala nás u ní na zahradě několik dní. Tak vzniklo mnohaleté přátelství,“ uvedla.

Muzeum domečků pro panenky Malé světy
Kde? Dr. Mareše 370, Bavorov
Kdy? středa až neděle 11.00 až 16.00 hodin
Za kolik? vstupné dobrovolné



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.