Dovolená v socialismu: Chtěli byste tohle znovu zažít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dovolená v socialismu: Chtěli byste tohle znovu zažít?

Takhle stanovala socialistická rodinka.
Takhle stanovala socialistická rodinka. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Málo volna, omezené nabídky, přísné kontroly a byrokracie! Spíše negativa převládají při hodnocení dovolené za totality. Lidé na tu dobu přesto stále rádi vzpomínají. I proto v Náchodě vznikla na celé prázdniny výstava dovolenkových socialistických artefaktů.

Expozice představuje věci užívané na dovolené v Čechách i v zahraničí, seznamuje s atmosférou tehdejší doby a vývojem trávení volného času. A toho mnoho nebylo. Zákon z roku 1954 u nás délku volna stanovoval dlouhá léta jen od 14 dní do 4 týdnů. „V ČSSR bylo běžné, že mladí lidé do 30 let měli pouze dva týdny dovolené. Až následně se doba volna prodlužovala,“ poznamenala kurátorka výstavy Barbora Libřická.



Cestovek jako prstů na rukou
Zatímco dnes si můžeme vybírat dovelenou od stovek cestovních agentur, před rokem 1989 bylo v Československu všehovšudy deset cestovek. Z nich měl dominantní postavení Čedok. „Platilo, že nabídky do nejvíce žádaných oblastí byly nedostatkovým zbožím. Před cestovními kancelářemi se proto tvořily dlouhé fronty, mnohdy i několik hodin před otevírací dobou.“


Omezené zahraničí
Zahraniční zájezdy směřovaly za socialismu k Baltskému moři do tehdejší NDR a Polska, do Rumunska a Bulharska. Navštěvované byly i sovětské destinace a Kuba, kam se jezdilo za odměnu za vzornou práci. Oblíbené byly i nákupní výlety. Složitější bylo dostat se do Jugoslávie, která nebyla komunistickým státním zřízením považována za spolehlivého partnera. Kdo nedosáhl na moře, jel k maďarskému Balatonu. Dovolená do kapitalistické ciziny byla nedostižným snem.


Národ chalupářů a chatařů
Jelikož bylo vycestování do zahraničí za socialistického Československa složité, lidé přicházeli na chuť chataření a chalupaření. „V roce 1968 tento fenomén podpořilo zkrácení pracovního týdne na pět dní, kdy se novým volným dnem stala sobota, a také rozvoj automobilismu,“ uvedla kurátorka výstavy. Na konci komunistické éry bylo u nás možné registrovat až na čtvrt milionu chalup a chat. Před sametovou revolucí se navíc mohutně rozvíjely zahrádkářské kolonie.

Hromadné rekreace
Především díky vysílaným filmům Anděl na horách či série příběhů s rodinou Homolkových si dodnes můžeme představit, jak vypadala tzv. odborářská rekrace. Tahle společná organizovaná forma trávení volna byla určena především pro rodiny s dětmi a dostávali ji výborní pracovníci a členové organizace ROH platící pravidelné příspěvky.



Víte, že...
...do pěti odpracovaných let byly pouze dva týdny dovolené? Od pěti do 15 odpracovaných let byly tři týdny řádné dovolené. A až od 33 let věku, tedy po odpracování 15 let, byl nárok na čtyři týdny.


Dnes dovolenou kouskujeme
Za socialismu se zásada, že správný odpočinek by měl trvat alespoň dva týdny, dodržovala častěji než dnes. Čtrnáct dní v kuse relaxovala více než polovina lidí, dnes je to jen necelá čtvrtina. Narůstá počet Čechů, kteří si rekreaci užívají v průměru pět až sedm dní, ale několikrát v roce.


Dovolená ve stanu
Kdy? kromě pondělí 9.00 až 12.00 a 13.00 až 17.00, do 1. září
Kde? Výstavní síň Muzea Náchodska, Tyršova ulice
Za kolik? 30 Kč, děti od šesti let a důchodci 20 Kč



Přečtěte si
Josef124
9. 4. 2021 • 18:46

Já jsem dovolenou v socialismu sice nezažila, ale myslím si, že to nebylo špatné. Plné kempy lidí, děti si spolu hrály a určitě si to všichni užili. My jezdíme do kempu každý rok a je to skvělá dovolená. Máme už několik let dobrý stan, který jsme si vybrali z https://armik.cz/ a určitě bych nikdy místo toho nechtěla jet někam do penzionu.

mwlrttjf@...
25. 6. 2019 • 15:50

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.