Jaký jste typ? Moře, nebo hory? Druh dovolené podle vaší osobnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jaký jste typ? Moře, nebo hory? Druh dovolené podle vaší osobnosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Probíhá u vás každoročně lítý boj o to, kam pojedete na dovolenou a nemůžete se shodnout? Možná za to může váš osobnostní typ a najít kompromis je velmi těžké.

Milovníci moře

Vlny, slaný vzduch, písek, křik racků... pokud jsou vaše touhy takovéto, patříte zřejmě k extrovertům, tedy k lidem, kteří jsou otevření, nevadí jim společnost a dokážou si ji užít. Mořské dovolené přitahují ty, kteří jsou otevřeni novým podnětům, rádi se těší z nových přátel i zážitků a hlavně, jistá pohyblivost a chaos jim nepřináší stres. Rozhodně to neznamená, že všichni milovníci moře touží po pasivní dovolené, mohou se věnovat sportům, ale ve svém teritoriu. Věk má u nich vliv hlavně na míru požadovaného pohodlí.

Obdivovatelé hor

Pokud vyhledáváte ticho horské louky, nebo osamělost skal, máte sklon spíš k introvertnímu chování. Dáváte přednost místům, kde je klid, a máte čas zaobírat se svými myšlenkami. Jste spíš sólisté, dobře se cítíte jen se svými nebližšími, máte rádi známá místa a prověřené věci.

Holky versus kluci? Ne, extrovert versus introvert!

Stereotypní pohled je jasný. Holky chtějí k moři, kluci do hor. Tak to ale není, dělící čára vede mezi extroverty a introverty. Je možné přepnout se? Výzkumy psychologů hovoří jasně:

*Extroverta hory nezklidní, bude se snažit si najít preferovanou zábavu i tam a nakonec skončí na horské chatě, nebo v hospůdce v podhůří. Pokud je zima, bývá z milovníka moře nadšený sjezdař, ale na běžky ho nedostanete.

*Introverta zas nepotěší ani nejstylovějí brazilská diskotéka, ani nebude nadšeně vbíhat do moře mezi zástupy ostatních. Spíš bude zoufale hledat opuštěnou pláž, park, nebo zůstane zavřený v pokoji.

*Míra extroverze a introverze se v jednotlivých prostředích nemění. Jen výrazně stoupá hladina štěstí a radosti ve chvíli, kdy je člověk »ve svém«.

Jak řešit nekompatibilitu?

Extrovert s introvertem může doma celkem spokojeně žít, ale co dovolené? „Jedna věc je, pojedete-li do hor, či k moři a druhá, co a hlavně v jak velké skupině lidí tam budete dělat,“ říká psycholožka a spisovatelka Petra Štarková. Stejně jako doma, tak i na dovolené se dá obvykle najít kompromis. Introvert může z přelidněného hotelu vyrážet třeba na osamělé projížďky na kole a extraverti často dokáží objevit i na nejopuštěnějším pohoří nějakou společenskou akci. Důležité je, aby zvolená dovolená takové možnosti nabízela, opuštěné chaty či naopak uzavřené hotelové rezorty se snadno mohou proměnit ve stresovou past.

Přečtěte si
fantaci@seznam.cz
14. 2. 2020 • 18:09

http­s://fan­taci­.cz/ne­zara­zene/­hory-nebo-more-proc-si-nedoprat-oboje/

Josef124
21. 12. 2019 • 21:19

Já si pod slovem dovolená vybavím moře. Jedině u něho si pořádně odpočinu. Jezdíme tam na 14 dní a celou dobu nic nedělám. Za celý rok jsem z práce dost unavený, takže si odpočinek zasloužím. Letos jsem si radši před dovolenou nakoupil pár věcí do povinné výbavy z http­s://ww­w.fil­sonsto­re.cz/ , abych ji měl v pořádku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.