Po 25 letech chození po horách: Krakonoš jde do důchodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Po 25 letech chození po horách: Krakonoš jde do důchodu!

Krakonoš
Krakonoš (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Krakonoše)

Krakonoš se rozhodl pověsit práci na hřebík... Ale nebojte! Lubomír Kočíb (63) z Vrchlabí, který po Krkonoších chodí coby vládce hor již přes čtvrt století, z trůnu nesesedá. Skončí jen s občanským povoláním řidiče autobusu.

Na poslední šichtu vyrazí Krakonoš 17. září, a pak práci autobusáka s radostí opustí. „Jsem přesvědčen, že mi nebude smutno, protože mě autobus zdržoval od života,“ říká. Jako šofér linkového busu po Vrchlabí a Trutnovsku se živil 13 roků, předtím byl kuchařem, skladníkem, chvíli i traktoristou či truhlářem. „Měsíčně jsem najezdil přes 4000 kilometrů. A až na nějaké škrábance jsem neměl nehodu,“ vypráví.

Poznám hory

Těší se, že v důchodu konečně pořádně pozná svůj krkonošský revír. „Z těch kopců jsem toho za dobu svého krakonošování zatím moc neviděl,“ přiznává muž s nepřehlédnutelným bílým plnovousem a dlouhými vlasy. „Na Sněžce jsem byl jen jednou,“ usměje se představitel Krakonoše, kterým prý dál i jako penzista zůstane. „Dokud budu v kondici,“ slibuje Kočíb. Druhým dechem ovdovělý a jednou rozvedený otec jednoho potomka a dědeček třech vnoučat přiznává, že o žádném možném následovníkovi zatím neví.

Rübezahlem díky nemoci

Krakonoš Lubomír Kočíb, německy Rübezahl a polsky Liczyrzepa, pochází z Prostějova a do nejvyšších hor Česka se dostal v 37 letech. Jel tehdy na vánoční rekreaci s manželkou a synem, který měl za sebou tři zápaly plic, a tak ho vzali na horský vzduch. Když se v hotelu Horal dozvěděl, že by ho přijali jako kuchaře, kterým je vyučen, a dostal by i byt, neváhal. Rok nato se stal vládcem hor. „Na hotelu měli jeho úbor a ředitel mi ze srandy řekl, že mi zakazuje se holit a stříhat, a tak jsem se na Štědrý den roku 1994 stal Krakonošem a jsem jím dosud.“

Sklonek života na Moravě

S odchodem do důchodu má Lubomír Kočíb v plánu zažádat si v domově pro seniory v rodném Prostějově o zapsání do pořadníku. Chce tam odjet žít, až bude cítit, že je odkázaný na pomoc druhých. Byla v něm i jeho maminka, která zemřela v 96 letech. „Myslím si, že člověku se lépe odchází tam, kde prožil dětství. Takže to budu mít podobně jako ona,“ je rozhodnutý Krakonoš.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.