5 tipů pro bezproblémovou cestu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 tipů pro bezproblémovou cestu

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Shutterstock)

Češi velmi rádi vyrážejí na svou letní dovolenou vlastním autem, a to zejména do bližších zemí jako Chorvatsko, Itálie nebo Slovensko. Na mnohahodinovou cestu je ovšem potřeba dobře připravit nejen samotný vůz, ale také řidiče. 

U auta je na dlouhou cestu víc než jindy důležitý dobrý technický stav, všechny potřebné doklady i povinná výbava, na níž mohou být v zahraničí odlišné požadavky. Tak jako by lidé měli vždy mít sjednané cestovní pojištění, měl by vůz mít platné povinné ručení a také sjednané havarijní pojištění. To si přitom lze sjednat i jen na omezenou dobu.

Nezapomeňte na doklady
Dopředu si také shromážděte veškeré potřebné doklady a ověřte si jejich platnost. Kromě cestovního pasu, občanky a řidičského průkazu budete do zahraničí potřebovat i malý technický průkaz a zelenou kartu, tedy potvrzení o platném povinném ručení. Starší řidiči nad 60 let by měli mít vyřízen doklad o zdravotní způsobilosti.

Nepodceňte pojištění
Povinné ručení je samozřejmostí, ale havarijní pojištění už tak časté není. „Je potřeba dobře rozlišovat, k čemu které pojištění slouží,“ vysvětluje Michal Kozub z pojišťovny Direct. Povinné ručení chrání klienta před hrazením nákladů za škodu, kterou způsobí. Pokud by neměl toto pojištění, nejen že se vystavuje pokutě, ale hlavně by musel platit náklady ze svého. Z povinného ručení se ovšem platí jen škody na cizím majetku, nikoliv na autě klienta. Na pokrytí škod na vlastním autě slouží právě havarijní pojištění. Existuje ovšem možnost sjednat si povinné ručení na jediný měsíc a havarijní pojištění na libovolnou dobu od jednoho týdne do jednoho roku. Co se týče povinného ručení, tam odborníci doporučují uvažovat při cestě do zahraničí o navýšení finančních limitů pro různé pojistné situace.

Nezapomínejte zastavit
Nejlepší možností je mít při delší cestě k dispozici řidiče alespoň dva, takže se budou moci prostřídat. Doporučuje se řídit bez přestávky maximálně čtyři hodiny, lepší ale je zastavit každé dvě hodiny a trochu se rozcvičit, a to ideálně na čerstvém vzduchu. Budete tudíž potřebovat mít možnost zastavit mimo dálnici a na chvíli vystoupit. Trasu cesty a četnost zastávek by si řidič či řidiči proto měli dobře naplánovat, a to i s ohledem na možnosti tankování.

Připravte svůj vůz
Před jakoukoliv delší cestou je potřeba důkladně zkontrolovat technický stav auta. Prověřte stav provozních kapalin, stěrače, světla, brzdy a prohlédněte pneumatiky, zda nejsou poškozené a jsou správně natlakované. Je-li váš vůz staršího data nebo s ním míváte technické problémy častěji, nechte ho prověřit v autoservisu. Nastudujte požadavky na povinnou výbavu auta v destinaci.

Únava za volantem zabíjí
Dlouhé cesty ovšem znamenají poměrně silnou fyzickou zátěž, zejména pro řidiče – a od únavy či chvilkové nepozornosti je jen krůček k dopravní nehodě. Podle statistik ministerstva zahraničních věcí sice počet dopravních nehod, které se českým řidičům stanou v zahraničí, klesá – v roce 2018 jich bylo 95, o rok dříve 125 – přesto se při dlouhé cestě autem vždy vyplatí zvýšená obezřetnost.

Víte, že...
...podle dat Českého statistického úřadu v roce 2017 vyrazilo na dovolenou vlastním vozem 
47 procent Čechů? Nejčastěji míří do Chorvatska a na Slovensko.

Přečtěte si
Tarpedivan
27. 7. 2019 • 06:20

Jojo, s tou kontrolou auta úplně souhlasím. Také bych měl naše auto nechat před odjezdem na dovolenou překontrolovat. Ještě si ale myslím, že je určitě dobré si zkontrolovat, jestli máte v autě povinnou výbavu pro všechny země, kterými se chystáte projíždět a pokud ne, tak případně dokoupit. Věci do povinné výbavy se dají sehnat například tady: http­s://ww­w.fil­sonsto­re.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.