Poučte se z Feng-šuej: Cítit se doma dobře je snadné... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poučte se z Feng-šuej: Cítit se doma dobře je snadné...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

V dnešní uspěchané době si jen málokdy připouštíme, jak moc náš život ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme. Přitom recept na to, abychom se cítili dobře, je jednoduchý. Harmonické uspořádání našeho okolí.

Kořeny ve staré Číně

Feng znamená vítr a šuej je výraz pro vodu. Tyto dva elementy považovali Číňané za nejdůležitější nositele energie. Podle Feng-šuej je nejdůležitější nechat energii volně proudit. “Znamená to, že v bytě nebo kanceláři můžete volně procházet, aniž byste se museli vyhýbat ostrým rohům, nevhodně postavenému nábytku nebo se museli protahovat úzkou uličkou,” vysvětluje Denisa Vanek, interiérová designérka společnosti Bidli a specialistka na Feng-šuej. Vyhněte se také nepořádku a tmavým koutům, kde se vám jen zbytečně hromadí věci.

Harmonie především

Ve Feng-šuej hraje hlavní roli rovnováha – vyváženost při používání barev, materiálů a světla. V příliš tmavé místnosti nebo v kanceláři se budete cítit příjemně jen těžko. Feng-šuej nabádá k vyváženosti mezi teplými a studenými barvami, mezi strukturovanými a lesklými povrchy, mezi ženským a mužským principem, mezi JIN a JANG. Příjemnou atmosféru navodíte také dostatečným osvětlením.

Světové strany i materiály

Specialisté na Feng-šuej pracují s působením světových stran a vlastností prvků (Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda). Používají také množství nápravných prostředků (zrcadla, květiny, osvětlení, doplňky z přírodních materiálů a tekoucí vodu), které využívají při ladění energie v daném prostoru. V domě zařízeném podle Feng-šuej nikdy nenajdete gauč, který stojí zády ke dveřím nebo manželskou postel umístěnou pod oknem. Pracovní stůl bude vždy situován dále od dveří do pracovny, nejlépe otočený tak, aby sedící viděl volně do prostoru. Dětská postel bude stát u zdi (čelem nebo bokem), ve které není okno, ani dveře. Nemocné, ani suché rostliny nemají v prostoru zařízeném podle Feng-šuej místo, stejně tak poškozené, rozbité nebo nefungující dekorace a zařízení bytu.

Přivolejte do ložnice lásku

Nemusíte interiér dekorovat sochou Buddhy, čínskými kachničkami, ani kovovými zvonkohrami. Pokud chcete vnést do své ložnice pocit lásky, pověste si na zeď např. obraz se siluetou dvou milenců a vybírejte doplňky v růžové nebo červené barvě. Vyvarujte se také modré výmalby stropů a těžkých skříněk či polic přímo nad lůžkem.

➤ Zvažte nákup starožitností, nevíte, čeho byly svědky. Mohou nést špatnou energii.
➤ Minimalizujte ostré rohy u nábytku a květiny se špičatými listy (např. palmy) neumisťujte na místa, kde pravidelně sedáváte nebo dokonce spíte.
➤ Vše nefunkční opravte.
➤ Velký důraz klade Feng-šuej na úklid. S pročištěním zásuvek a skříní vyčistíme i prostor.
➤ Pozor na sušené květy, nesou atmosféru smrti.
Lepší jsou umělé a nejlepší čerstvé.
➤ Nikdy nenechávejte v domě či bytě zastavené hodiny, stagnuje pak i život.
➤ Dveře a okna jsou hlavní místa, kterými životní energie proudí k nám domů. Tato místa udržujte čistá.

Přečtěte si
Josef124
10. 7. 2019 • 05:54

Já se doma cítím dobře a žádné Feng-šuej k tomu nepotřebuju. Stačí mi k tomu čistička vzduchu http­s://ww­w.vz­dusin­.cz/cis­ticky-vzduchu/Cisticka-Olimpia-Splendid-Aura-Li , která mi doma ze vzduchu vyčistí veškeré nečistoty, takže tam dýchám čistý vzduch.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.