Cestujete do zahraničí? POZOR! Jen průkaz pojišťovny nestačí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Cestujete do zahraničí? POZOR! Jen průkaz pojišťovny nestačí!

Při nemoci či úrazu se kartička pojistění bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie
Při nemoci či úrazu se kartička pojistění bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie (Foto scom)

Chystáte se na dovolenou do zahraničí jen s kartičkou zdravotní pojišťovny? Při nemoci či úrazu se bude hodit, ale jen v zemích Evropské unie. Navíc ani tady nemáte vždy a všechnu péči zdarma. Co je potřeba znát a vědět?

1*Poskytuje jen základ
Karta zdravotní pojišťovny vám ve státech EU sice zajistí nutnou zdravotní péči, ale za podmínek pro veřejné zdravotní pojištění v daném státě. „V případě třeba zlomené nohy při týdenním pobytu u moře byste v cizině měli i na kartu zdravotní pojišťovny dostat nezbytné ošetření a zbytek léčby se již odehraje v ČR,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.



2*Pozor na spoluúčast a poplatky
S kartičkou neuspějete v zahraničí v řadě soukromých zdravotnických zařízení. A i ve veřejných budete muset vytáhnout peněženku. „Jen v málokteré evropské zemi je zdravotní péče zcela bezplatná,“ potvrzuje Friedrich. Například v Rakousku za každou položku na receptu zaplatíte přes 4 eura, na Slovensku je poplatek u lékaře a téměř všude je spoluúčast při pobytu v nemocnici, v Německu jde například o 10 eur denně.  

3*Kartička neplatí všude
Na zdravotní péči ve stejném rozsahu, jako ji mají místní, máte díky kartičce zdravotní pojišťovny nárok v zemích EU, Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu, ve Švýcarsku, v Makedonii a Srbsku. „S formulářem (vydá vám ho vaše zdravotní pojišťovna) i v Černé Hoře a v Turecku, to se však týká jen smluvních zařízení veřejných pojišťoven v těchto státech“ říká výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Martin Balada.



4*Schovejte si účtenky
Platili jste za akutní péči v hotovosti? Tak si nechte náklady po návratu proplatit. Můžete si vybrat, jestli je pro vás výhodnější refundace ve výši nákladů za srovnatelnou péči v ČR (peníze dostanete poměrně brzy) nebo ve výši nákladů v zemi čerpání (vyřizování trvá dost dlouho a můžete počítat se spoluúčastí).

5*Vrtulník v horách nezajistí
Plánujete adrenalinové sporty? Tak se nezapomeňte připojistit! „Například náklady na transport horskou službou nebo náklady na převoz do ČR nejsou z veřejného pojištění hrazeny,“ upozorňuje Balada. V případě, že se chystáte např. na výlety do vysokých hor nebo na potápění, určitě si zařiďte i komerční pojištění, včetně připojištění rizik.

6*Vyplatí se připojistit
Při cestách do zemí, kde neplatí kartička zdravotní pojišťovny, se vyplatí důkladně se pojistit. Připojistit se na léčebné výlohy se ale vyplatí i kvůli dovolené v zemích Evropské unie. Předejdete tím nejen možným finančním problémům, ale můžete využít i různé asistenční služby. Míra spoluúčasti je v zahraničí obvykle vyšší než u nás a náklady na léčení jsou v řadě států podstatně vyšší a na tyto rozdíly se české zdravotní pojištění nevztahuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.