Unikátní záchrana miminka: STRČILI HO DO LEDU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní záchrana miminka: STRČILI HO DO LEDU

Obraz bezmoci: Zoufalý táta Ian sedí u postele a nemůže nic udělat.
Obraz bezmoci: Zoufalý táta Ian sedí u postele a nemůže nic udělat. (Foto Twitter)

Ian a Jenny Hutchinsonovi se dostali do situace, jíž se děsí každý rodič. Jejich dvanáctidenní holčička Holly onemocněla meningitidou a její stav se náhle prudce zhoršil. V nemocnici, kde se jí srdce splašilo na 320 tepů za minutu, jí lékaři zachránili život zdánlivě středověkou, leč účinnou metodou.

Jenny je zdravotní sestra, a tak poznala, že se nemocné Holly přitížilo. „Přerývaně dýchala, chvíli byla horká, chvíli ledová,“ vypráví s tím, že Ian je okamžitě vzal do nemocnice v Newcastlu, na jehož předměstí žijí. Tam se ale stav novorozence ještě zhoršil, ztrácelo barvu a jeho srdíčko se extrémně rozpumpovalo. Lékaři zkoušeli vše možné, jak miminko zklidnit. „Vidět vlastní děťátko napojené na tolika přístrojích, s tolika hadičkami a k tomu vědět, že nemůž et e vůbec nic udělat, nijak pomoci, je mučivé. Nepřál bych to zažít žádnému rodiči. Jen jsme tam bezmocně seděli a doufali v zázrak,“ popisuje Ian.

A doktorům se zázrak skutečně podařil. Ve snaze zpomalit tep ponořili hlavičku Holly na pět vteřin do kýblu s ledovou vodou. Organismus si prošel šokem a tlukot srdce se začal zpomalovat. „Celé to trvalo asi deset minut, ale přišlo nám to jako věčnost,“ líčí Jenny s tím, že dcerka zůstala ve špitále dalších 10 dnů a dnes už se jí prý daří bezvadně. A Ian na závěr přidává odlehčující glosu. „Už dlouho trénuji na půlmaraton. Teď jsem přesvědčen, že když srdce novorozence vydrží 320 úderů za minutu, tak to moje musí půlmaraton zvládnout hravě.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.