Žokej, který ležel v bezvědomí bez pomoci na dostihové dráze: Měli zastavit dostih | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Žokej, který ležel v bezvědomí bez pomoci na dostihové dráze: Měli zastavit dostih

Žokej při závodu spadl…
Žokej při závodu spadl… (repro ČT Sport, jezdci.cz/Václav Volf)

Dvě minuty ležel v bezvědomí na dostihové dráze hipodromu v Mostě. Hrozilo, že žokeje Marcela Nováka (43) udupají koně běžící v dalším kole dostihu. Nikdo mu nepomohl. Záchranáři prý nemohli, protože to rozhodčí neukončili.

 „Probral jsem se v sanitce, kde jsem zvracel,“ řekl včera Aha! Novák. Když v nemocnici viděl na videu, jak okolo něho projeli žokejové, mluví o štěstí. „Kluci na mě mohli klidně doskočit. Mohl mě vidět třeba první nebo druhý jezdec, ale ti za nimi už ne. To se soustředíte jen na skok,“ popsal. Pokud by na něj některý dopadl, následky mohly být tragické. „Měli zastavit závod,“ dodal Novák. Navíc, kdyby zvracel už po dopadu, mohl se udusit...


Brání se

Rozhodnutí pokračovat v dostihu kritizuje i ředitel Hipodromu Most Jakub Šimůnek. „Měl být dostihovou komisí zastaven. Pokud bychom se sanitou za překážku vjeli dříve, mohlo by to přinést fatální následky pro ostatní účastníky. Museli jsme čekat,“ uvedl Šimůnek. U zraněného byli prý až za 110 sekund. Předseda dostihové komise Jiří Holík zase tvrdí, že o pádu Nováka věděli a hned na místo poslali sanitu. „Otočila to a vyjela opačným směrem, za to nemůžeme,“ konstatoval. Na dotaz Aha!, zda tedy nebyl důvod běh zastavovat, odpověděl pouze: „Ano.“

Komisaře vyšetřují
Postup dostihových komisařů nyní prošetřuje Jockey Club. „Budeme vyslýchat členy komise i organizátory a teprve pak se rozhodneme, jak budeme dál postupovat,“ uvedla generální sekretářka Martina Krejčí. Striktní pravidla, kdy zastavit závod, podle ní neexistují.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.