Šimon Plánička ze Slunce, seno, jahody měl pravdu? Vědci: Šťastné krávy dojí více | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šimon Plánička ze Slunce, seno, jahody měl pravdu? Vědci: Šťastné krávy dojí více

1983 Slunce, seno, jahody Pavel Kikinčuk ve slavné Troškově komedii
1983 Slunce, seno, jahody Pavel Kikinčuk ve slavné Troškově komedii (Foto Aha! – Jiří Nováček, Mendelova univerzita, Bontonfilm)

Stračeny se sluchátky na uších jako v komedii Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody v Žabčicích u Brna neuvidíte. Ale jinak nový a nejmodernější kravín Česka jako by tam vystavěli podle diplomové práce filmového studenta Šimona Pláničky pojmenované Vliv kultury prostředí na užitkovost dojnic.

Supermoderní kravín nechala postavit za 19,5 milionu korun Mendelova univerzita v areálu Školního zemědělského podniku v Žabčicích. Blahobyt skotu v něm zajišťují nejmodernější technické vychytávky.

Pohoda nese ovoce
Nová stáj nahradila jednu ze starších, která už nevyhovovala současnému pojetí welfare, tedy podmínek chovu při dobré pohodě zvířat. Šťastné kravky se dokážou za dobré bydlení odvděčit. Statek chová přibližně 600 krav různých plemen s průměrnou užitkovostí asi 11 300 litrů mléka na kus a rok. Přitom průměrná celorepubliková denní dojivost je 23,36 litru, tedy 8526,4 litru na kus a rok.

Potřebují vzduch
„Dobře izolovaná střecha nepustí v létě dovnitř horko, obvodové zdi chybí, jen v zimě je nahradí spuštěné plachty. V budově tak na rozdíl od běžných kravínů nemusí hučet větráky,“ uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána. Skot nemá rád horko. „Ideální je pro krávy teplota okolo osmi až deseti stupňů. V zimě stačí spustit plachty nahrazující obvodové zdivo až při minusové venkovní teplotě,“ uvedl ředitel podniku Radomil Měřínský.

Rozmazlování se vyplatí
Britští a ruští vědci zjistili totéž, co tvrdil student Šimon Plánička (hrál ho Pavel Kikinčuk) ve slavné komedii. Klasická hudba má příznivý vliv na dojivost krav. Někteří američtí chovatelé zase dbají o pohodu dojnic netradičními metodami. Kromě klasické hudby jim pořizují vodní lůžka či masáže. A spokojená kráva nadojí až o čtyři litry denně více a má i lepší maso.

Stáj ušitá zvířatům na míru
Nová stáj je vystavěna podle nejmodernějších poznatků odborníků Mendelovy univerzity. „Šlo nám o to, aby byl objekt co nejvíce přívětivý pro zhruba 70 krav a jalovic masného typu, pro který je určen. Zároveň jsme chtěli budovu postavenou technicky na úrovni tak, abychom ji mohli využívat k výuce. S výsledkem jsme velmi spokojeni. Vytvořili jsme si nejen stáj podle svých představ, ale i trend, jímž se chceme při dalším budování kravínů řídit,“ popsal Radomil Měřínský. S odkazem na trilogii Slunce, seno doplnil: „Zatím kravám sice nehrajeme do ouška, ale kdoví, třeba i na to dojde.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.