Luxusní restaurace vydávaly polské maso za argentinské: Je libo steak ze zdechlé krávy?

Pochutnávali si na vyhlášeném steaku z argentinského hovězího a neváhali za takový zážitek zaplatit tisíc korun. Teď ale nemusí být těmto gurmánům zrovna dobře od žaludku. Návštěvníci luxusních pražských restaurací totiž ve skutečnosti konzumovali levné polské hovězí z jatek, kde poráželi polomrtvé a taky už úplně zdechlé nemocné krávy.
Pražské restaurace odebraly 56 kilo problematického masa. „Nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (59, za ČSSD). Jména neprozradil, ale tady jsou indicie pro ty, kteří v poslední době jedli v Praze steak za tisícovku: podniky mají jména inspirovaná Asií, ale nejsou to čínské restaurace. Toman později zmínil jméno jedné restaurace, kde maso zabavili. Ta se ale brání, že se jí případ netýká. Tam, kde maso falšovali, nyní řádí inspektoři a provozovnám hrozí postih za klamání spotřebitele.
Toman později zmínil jméno jedné restaurace, kde maso zabavili. Ta se ale brání, že se jí případ netýká. Tam, kde maso falšovali, nyní řádí inspektoři a provozovnám hrozí postih za klamání spotřebitele. Toman prý už polskému systému veterinární kontroly nevěří a Čechy vyzval, aby vyhledávali tuzemské maso. Případný zákaz dovozu polského masa se však musí zkoordinovat s EU, aby se k nám nedostávalo přes třetí země.
Podvody s razítkem
Skandál odstartovali reportéři polské TVN24, kteří se tajně nechali zaměstnat na jatkách v polském Mazovském vojvodství, odkud se vyvezlo 9,5 tuny masa do EU a z toho 300 kilo i do Česka. Porážely se tu nemocné kusy a zpracovávaly i zdechliny, jimž dali veterináři razítko, aniž byli vůbec přítomni.
Víte, že...
...konzumace hovězího z nemocné krávy může způsobit například otravy z jídla, záněty kostí, kloubů, a dokonce i zánět mozkových blan?