Zima je časem zabijaček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

Zima je časem zabijaček!

Jitrnice.
Jitrnice. (Eva Fornálová)

Zima je u nás spojená s tradicí zabijaček. A ne už jen těch klasických, dělaných z čuníka. Se svými »hody« se hlásí už i vegetariáni. A o víkendu si tyto dva tábory rozdali na dálku ve výrobě »svých« laskomin.  Ve stejném čase, tedy od sedmi do patnácti hodin, v Kyjově a nedalekém Hostětíně tvrdě pracovali a poté si pochutnávali, jak »masožrouti,« tak vegetariáni.

V Kyjově se sešlo dvacet sousedů, v Hostětíně měla prostřeno padesátka těch, kteří maso nemusejí. A postarala se o ně šikovná kuchařka s několika pomocnicemi. Společné byly dvě věci. Na začátku štamprle slivovice a na konci moučník. Jinak se vše podobalo, ale také lišilo, především svým složením. Posuďte sami.

Na čem si pošmákli vegetariáni
Kolem po vesnicích o víkendu kvičela zabíjená prasata, v Hostětíně na to šli ale jinak. Dali se do vegetariánské zabíjačky. Role »řezníka« se ujala kuchařka zdejšího ekologického institutu Veronica Lenka Šlahorová (40). „Jasně, klasická zabijačka nás inspirovala, připravili jsme sedmichodový oběd, nejdříve přípitek slivovicí, nebo moštem a pak samé »zabijačkové« věci, nakonec jako na správné zabijačce taky moučník,“ řekla.


Menu paní Lenky:
(Ne) škvarková pomazánka
Je vyrobena z kořenové zeleniny a pohanky s celerovými miniškvarečky, podává se s čerstvým chlebem.
Tatarák z pohanky
Podává se s pečenou topinkou potřenou česnekem.
Zabijačková polévka
Tentokrát je to ale vývar z kořenové zeleniny s kroupami a hřiby.
Vegetariánský prejt
Je zhotoven z fazolek a vařených krup s česnekem a majoránkou (v zelném listu).
Bramboro-dýňové pyré
Pečená červená řepa
Moučník jablko
Naplň je v palačinkovém těstíčku.
vegetarián kuchařka
Kuchařka Veronica Lenka Šlahorová.


Náklady na zabijačku vegetariánskou (bez práce)
*suroviny 120 korun na osobu
*pro 45 lidí asi 5400 Kč


Masožroutům velel »skoro« vegetarián
V Kyjově velel sousedské klasické zabijačce Radek Němec (52): „Může to vypadat divně, ale na vepřové moc nejsem, rád si dám rybu, jinak bych se mohl prohlásit za vegetariána. Sešlo se nás dvacet a tuhle radost si děláme se sousedy zrovna po dvacáté. Začínali jsme brzy ráno, ale pašíka jsme si už nechali přivézt napůleného, vážil něco přes 150 kilo. Jinak vše, jak má být. Od škvarků až po pečené maso, osm hodin práce, makal každý včetně dětí, pochutnali jsme si ale dokonale.“

Menu pana Radka:
Škvarková pomazánka s cibulí a čerstvým chlebem
Poctivý ovar
Polévka tmavá zabíjačková z ovaru, krup a čerstvé krve
Prejt je nejlepší v jitrnicích či jelítku
Tlačenka
Vařené a pečené maso s játry
Vdolečky

Náklady na klasiku (bez práce )
*150 kilogramů, kilo za 60 korun
*pro 20 lidí 9000 korun

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.