Skrytá kamera na jatkách v Polsku: Tajně poráželi nemocné krávy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Skrytá kamera na jatkách v Polsku: Tajně poráželi nemocné krávy!

Tajně poráželi nemocné krávy!
Tajně poráželi nemocné krávy! (Foto ara)

Sousedním Polskem otřásá obrovský skandál! Skrytá kamera zachytila, jak tam na jatkách tajně vyrábějí maso z nemocných krav a to pak prodávají bez skrupulí nic netušícím zákazníkům!

Autorem skandálního videa je polský investigativní novinář Patryk Szczepaniak, který se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství nedaleko Varšavy. Během tří týdnů natočil, jakým šokujícím způsobem v zemi funguje masný průmysl. Zaměstnanci jatek mj. zpracovávali nemocné a umírající krávy, které z nákladních vozů tahali na porážku pomocí lan, jež jim uvázali kolem rohů a nohou. „Byly tak nemocné, že se ani neudržely na nohou,“ popsal Szczepaniak, jak to fungovalo na nočních směnách. Večer tam prý nebyl ani jeden veterinář, který jinak musí na porážku a kvalitu masa dohlížet.

„Můj nadřízený mi řekl, abych označil maso jako zdravé a odřezal ošklivé části. Bylo to hrozné, věřte mi. Ten pach hnijícího masa vás nutí zvracet,“ vylíčil novinář otřesné podmínky. Jeho úkolem prý bylo mj. odřezávat nádory či proleželé kusy masa, podle kterých bylo možní poznat, že zvířata několik dní nestála na nohou.
I přesto ale vedení podniku i veterinář jakékoliv pochybení odmítají.

Nemocná kráva = větší zisk

Zdravou krávu prodají chovatelé za 2,5 tisíce zlotých (15 tis. Kč), nemocná stojí asi pětkrát méně. Polská televize TVN24 uvedla, že průměrně velký podnik zpracovávající maso vydělá ročně na zdravých kravách asi 350 tisíc zlotých (přes 2 mil. Kč ), zatímco na nemocných může mít čístý zisk až 2,5 mil. zlotých (asi 15 mil. Kč).

Víte, že...

...Polsko se řadí mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii (EU)? Odhaduje se, že v roce 2017 šlo na export asi 415 tisíc tun hovězího. Maso z Polska putuje i do Česka.

Tajně poráželi nemocné krávy!

Tajně poráželi nemocné krávy!

Na video se můžete podívat zde: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.