Polské hovězí už je pod dohledem, ale… Po vadném mase ještě BSE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Polské hovězí už je pod dohledem, ale… Po vadném mase ještě BSE!

Slovensko dovezlo až 600 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy.
Slovensko dovezlo až 600 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. (Reuters)

Všechny kamiony vezoucí k nám z Polska maso jsou od včerejška pod bedlivým dozorem veterinářů a celníků. Kontroly souvisí s dovozem hovězího z jatek, kde se porážely i nemocné krávy. 

Vzorky odebrané z masa z náklaďáků v příhraničních oblastech mají odhalit přítomnost bakterií salmonel, i to, zda zvířata nebyla léčena antibiotiky. Ze zhruba 300 kilogramů hovězího z problematických polských jatek, které putovalo do Česka, se téměř 140 kilogramů dostalo ke spotřebitelům nebo do restaurací ve Varnsdorfu, Kostelci nad Labem a v Praze.

V případě hlavního města se zbytky léčiv v mase nepotvrdily, na výsledky testů na salmonelu veterinární správa stále čeká. Aby Polsko nemělo už teď ostudy málo, tamní veterinární orgány navíc včera oznámili, že na farmě v městě Mirsk sousedící s Libereckým krajem se objevil atopický případ nemoci šílených krav (BSE). Nemoc však není infekční, nepřenáší se tedy ve stádě a neohrožuje lidské zdraví.

Přečtěte si
inocenta
7. 2. 2019 • 09:41

za pomoci anšich hamižných , ale i na dopadne bumerang

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.