V Polsku »úřaduje« speciální tým odložených kauz Archiw X: Vyřešili 19 let starý případ hrůzné vraždy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Polsku »úřaduje« speciální tým odložených kauz Archiw X: Vyřešili 19 let starý případ hrůzné vraždy!

V Polsku »úřaduje« speciální tým odložených kauz Archiw X, v Česku zločincům nedá spát Tempus
V Polsku »úřaduje« speciální tým odložených kauz Archiw X, v Česku zločincům nedá spát Tempus (Foto ara)

Možná americkým seriálem Odložené případy (TV Nova) se inspirovali v Polsku a speciální jednotka řešící desítky let staré kriminalistické pomníčky hlásí první velký úspěch. Rozlouskla 19 let starý případ otřesné vraždy.

V roce 1998 se v městečku Debrzno na severu Polska ztratila dvacetiletá Angelika Jakubowská. Její manžel Daniel (dnes 43) všem namluvil, že zřejmě utekla od rodiny do ciziny, a všichni mu uvěřili. Muž se pak se svou pohřešovanou ženou dokázal rozvést a normálně pobíral dávky na dceru. Asi by mu všechno prošlo, kdyby v Gdaňsku nezaložili speciální oddělení s názvem Archiw X řešící odložené případy.

Pomohly i testy DNA

Kriminalisté této zvláštní jednotky případ znovu otevřeli a tělo pohřešované ženy našli po čtyřech měsících usilovného vyšetřování zazděné ve sklepě a zalité betonem. „Nejspíše ji 2. října 1998 uškrtil elektrickým kabelem. Mrtvolu strčil do cestovní tašky, kterou zakopal ve sklepě,“ řekl mluvčí prokuratury. S Danielem, který vinu popírá, už začal soud. Hrozí mu doživotí. „Hodně se mi po mámě stýskalo. Večer jsem nemohla usnout a plakala jsem,“ svěřila se Magdalena Jakubowská, dcera zavražděné ženy. Právě její vzorky pomohly kriminalistům za pomoci testů DNA identifikovat tělo ze sklepa.
Otec se o ni staral šest let. Později ji svěřil svým rodičům a začal žít v nových svazcích.

Víte, že...

...Daniel vybral od státu na dceru Magdalenu na dávkách v přepočtu 105 tisíc korun?

Akta X bez Muldera a Scullyové

Archiw X byl v Gdaňsku založen v roce 2005 a má takový úspěch, že jeho pobočky byly otevřeny i v dalších velkých polských městech. V gdaňské centrále pracují pouze tři zkušení policisté – vyšetřovatelé, kteří mají k dispozici psychologa a moderní laboratoř. Hodně případů totiž řeší tím, že mají nové vzorky DNA. Na vyřešení čeká okolo stovky případů odložených deset a více let, v současné době pracují na několika z nich. Protože seriál Akta X šel v polské televizi právě pod názvem Archiw X, je nasnadě, že kriminalisté z jednotky bývají často s hlavními hrdiny amerického seriálu srovnáváni. „Jsme jako Akta X, ale bez Muldera a Scullyové. A neřešíme žádné záhady a mimozemšťany, ale pouze vraždy,“ nechali se slyšet členové Archiwu X.

A jak je to v České republice? Zločincům nedá spát Tempus

Zločinci unikající dlouhé roky spravedlnosti si nemohou oddychnout ani v Česku. V patách jim jde speciální tým kriminalistů Tempus. Společně s olomouckými detektivy dostali před soud i muže, který měl přepadnout tenistku Petru Kvitovou (28).

Tým vznikl na Policejním prezídiu ČR v březnu 2013. „Má svého vedoucího a několik stabilních členů. Další kriminalisté jsou přibíráni dočasně podle potřeb konkrétního případu, a to většinou z kraje, kde byl skutek spáchán,“ uvedl mluvčí prezídia Josef Bocán. V současné době podle něj Tempus pracuje na několika dalších případech. O jaké kauzy jde a kolik jich je, Bocán neupřesnil. Tým znovu otevírá případy většinou dávno neúspěšně uzavřené. Jedná se o závažné úmyslné delikty, převážně vraždy a mafiánské trestné činy.

Co také řešili

Rozstřílený samopalem

Po 20 letech dostali detektivové z týmu Tempus před soud čtyři podezřelé z vraždy vymahače dluhů Jiřího V. (†32). Vrazi ho rozstříleli v Praze v listopadu 1993. Dostal 18 ran ze samopalu. Pražský městský soud ale nakonec obžalované zprostil viny. Nelíbilo se mu, že proti nim existoval jen jediný přímý důkaz.

Jiří V. byl popraven před svým domem v Praze.

Vraha podnikatele odhalili po 9 letech

30 ranami nožem byl v roce 2005 popraven podnikatel Pavel N. (†29) v Otrokovicích. Devět let vrah unikal spravedlnosti, když se případen začal zabývat tým Tempus, skončil před soudem. Vraždil podnikatelův zaměstnanec, dostal 14 let vězení.

V tomto domě byl podnikatel zavražděn.

Před soud po 14 letech

Číšníka (†18) v prosinci 2001 napadl Jan P. (48) ve zlínské restauraci, zasadil mu 14 bodných a řezných ran do hlavy, zad i hrudníku. Odnesl si 20 000 korun, kartony cigaret a alkohol. Tým Tempus ho dokázal poslat před soud až po 14 letech. Odpykává si 17letý trest.

Smrt kšeftařů s LTO

Otevřeli také vraždu podnikatelů zapletených do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji (LTO) ve Zlíně a Uherském Hradišti z května 1995. Podnikatele Miroslava K. ve Zlíně zabila nálož umístěná v jeho voze a poskytovatele půjček Františka B. někdo zastřelil doma v Uherském Hradišti. V hledáčku detektivů uvízl Jiří V. (56) odsouzený již dříve k 17 letům vězení za vraždu jiného zlínského podnikatele Marka L. v lednu 1995. Soud ho ale za další dva mordy do vězení neposlal. Výpovědi svědků odposlechu mu jako důkaz nestačily.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.